Egy az egy ellen: Megvan az ellenzék közös jelöltje Borsod megyében

A jobbikos Bíró László mögött sorakozott fel a teljes ellenzék.

Hajdu László, a Demokratikus Koalíció országgyűlési képviselője; Jakab Péter, a Jobbik elnöke, frakcióvezetője; Schmuck Erzsébet, az LMP társelnöke; Varga László, az MSZP Országos Elnökségének tagja; Kovács József, a Momentum Borsod megyei elnöke; Szabó Zsolt, a Párbeszéd Országos Elnökségének tagja hivatalosan is bejelentették pénteken Tiszaújvárosban tartott sajtótájékoztatón, hogy Bíró László személyében egy jelöltet támogatnak a Fidesszel szemben Borsod-Abaúj-Zemplén megye 6. számú választókerületében az október 11-én tartandó időközi választáson. A sajtótájékoztatón Marki-Zay Péter felszólalt.

Mint ismert, Koncz Ferenc fideszes képviselő tragikus balesetben hunyt el, ezért választókörzetében, új választást kell tartani. Halálával 133-ról 132-re csökkent a kormánypárti képviselők száma, vagyis papíron megszűnt a Fidesz kétharmada. Persze, akadnak azért a parlamentben a Fidesszel sűrűn egyetértő „független” képviselők, mint pl. a Mi Hazánk Mozgalom tagjai, akik szeretnek a kormánypártokkal együttműködni, így a kétharmados többség könnyen biztosítva lehet így is. Ugyanakkor szimbolikus jelentőséggel bírhat, ha hivatalosan már nincs ilyen erő Orbánék kezében. Ráadásul az ellenzék egy komoly felkészülési lehetőséget kapott 2022-re, ami a koordinált összefogást illeti.

Az ellenzék legerősebb pártja a választókerület kistelepülésein jó ideje a Jobbik. Bíró László 2018-ban 31,6 százalékkal végzett a második helyen, a harmadik Pap Zsolt, az MSZP-Párbeszéd jelöltje fele ennyi szavazatot sem szerzett.

Ő volt a legerősebb ellenzéki jelölt, de most azon dolgozunk, hogy ő legyen a legerősebb - jelentette ki Jakab Péter.

A Jobbik elnöke arról is beszélt, hogy Bíró László mindennel rendelkezik, ami ehhez kell: agrárszakember, eddig a Borsod megyei közgyűlésben képviselte a térséget, de a tervek szerint október 11. után a parlamentben fogja.

A  jólét Magyarországát fel kell építeni, de ehhez le kell bontani a Fidesz hatalmát - tette hozzá a Jobbik elnöke.

A sajtótájékoztatón azt is világossá tették, hogy 2022-ben az egész országban ez lesz, mind a 106 egyéni választókerületben közös jelöltet állít majd az ellenzék.