Orbán Lukasenka legjobb tanítványa?

Soros Györggyel a Magyar Narancs készített interjút, az amerikai üzletembert arról is kérdezték, csalódott-e eddigi munkájának eredményében, a nyílt társadalom eszméjében. A CEU elüldözése kapcsán pedig egy érdekes párhuzamra is rámutatott. 

Nem érzek csalódottságot. Amikor 1989-ben megdőlt a kommunista uralom – és ebben az alapítványaim és az általam támogatott ellenzéki értelmiségiek is fontos szerepet játszottak –, tudtam, hogy a történelem nem ért véget. 1989 nyarán, a dubrovniki Interuniversity Centerben tartott előadásomban a nacionalizmust neveztem meg a kommunizmus bukása utáni egyik legnagyobb veszélynek. Ezért is hoztam létre a Közép-európai Egyetemet, hogy mindig legyenek olyan tanult emberek, akik a konfliktusok idején is szót értenek egymással 

- tekintett vissza az elmúlt évtizedekre a magyar kormány egyik legnagyobb ellensége, majd hozzátette,  

a CEU elüldözése az első lépése volt az akadémiai szabadság megfojtásának Magyarországon, amit azután az Akadémia tönkretétele követett, az egyetemek úgynevezett privatizációja, az egyetemi autonómia elvétele. 

Az önkény nem tűri a kritikai gondolkodást, retteg attól, hogy a társadalomban vannak olyan intézmények, amelyek feladatuknak tekintik a mindenkori hatalom ellenőrzését (...) mivel a társadalmat tisztességes rendszerekben csak a jog védi, ezért kell folyamatosan harcolni azért, hogy a jog egyenlő védelmet nyújtson minden állampolgárnak

- válaszolta Soros György arra a kérdésre, miért kellett a Nyílt Társadalom Alapítványnak is távoznia Budapestről. 

A kormánypárti propagandagyárak állandó célpontja szerint, “amikor elüldözte az alapítványt és az egyetemet, Orbán nem tett mást, csak Lukasenko példáját követte: először Fehéroroszországban tiltották be az alapítványt, és Lukasenko volt az, aki elüldözte a European Humanities Universityt Minszkből. Úgy tűnik, Orbán Lukasenko legjobb tanítványa.” 

A mester már tudja, milyen az, amikor már a propagandagyárak is cserben hagyják, amikor százezrek tüntetnek demokrácia-tiprása ellen. Ön készen áll erre, miniszterelnök úr?