Elhunyt Jókai Anna

Elhunyt Jókai Anna
Jókai Anna
Fotó: szentendre.hu

Június 5-én meghalt Jókai Anna Kossuth- és József Attila-díjas író- és költőnő.

Jókai Anna életútja, írói pályája nem indult zökkenőmentesen. Az írónő húszas éveiben könyvelőként majd főkönyvelőként dolgozott, munkája mellett levelező tagozaton szerzett magyar-történelem szakos tanári oklevelet.

Gyakorló pedagógusként jelent meg első novellája, amely egy csapásra ismertséget és elismertséget szerzett a harmincas évei közepén járó fiatalasszonynak. Jókai Anna a szellemi ember felelősségét írói munkásságában az erkölcsi tartás mindenek elé helyezésével, valamint a másik ember lelki valóságának figyelembevételében fogalmazta meg.

Az írónő pedagóguspályája során mérhetetlen szenvedésanyaggal szembesült, amely a tanulók nyomorúságos sorsán keresztül áradt felé. Tanári pályájának tapasztalatát több művében is megörökítette. Egy személyes hangvételű interjúban Jókai Anna úgy nyilatkozott, hogy a mai művészek, írók legnagyobb része tagadja azt, hogy valamilyen feladata lenne ebben a világban. Szerinte az író legfontosabb feladata, hogy alkotásain keresztül a lelket és a szellemet is közvetítse, a kettő egymás nélkül, egymás hiányában nem működhet hitelesen. Jókai Anna rendkívül gazdag életművet hagyott hátra.

Legismertebb és legnagyobb népszerűségnek örvendő alkotásai többek között a Kötél nélkül című novelláskötet, a Tartozik és követel, a Szegény Sudár Anna és a Ne féljetek című regények. Versei közül az Ima Magyarországért az egyik legismertebb kortárs mű.  Az írónő halálával nagy veszteség érte a magyar kulturális életet.