HVG: Orbán Viktor Koncz Zsófiáék lekötelezettje

A lap állítása szerint Koncz Ferenc még a kétezres évek elején segített elsimítani azt a tokaj-hegyaljai cégügyet, amelyben kis híján ráégett a korrupció vádja a kormányfőre. 

A HVG a csütörtöki számában arról ír, hogy a Mészáros-birodalom két legfontosabb cégének egyikét, vagyis a Talentis Groupot négy ember képviselheti: a felcsúti milliárdos három gyermeke, valamint Konczné Kondás Tünde, Koncz Zsófia anyja. Ez azt is jelenti, hogy komoly bizalmi állásról van szó, hiszen Konczné gyakorlatilag mindenre rálát, ami Mészároséknál történik.

A HVG két évvel ezelőtt már feltette a kérdést, hogy ki az a Konczné Kondás Tünde, ám miközben a személye továbbra sem került reflektorfénybe, szerepe még fontosabb lett a felcsúti milliárdos vállalatánál. A rövid válasz a Konczné múltját firtató kérdésre:

Orbán Viktor a Koncz család lekötelezettje.

A lap szerint azért, mert a kétezres évek elején segített elsimítani azt a tokaj-hegyaljai cégügyet, amelyben kis híján ráégett a korrupció vádja a kormányfőre. Orbán ugyanis a felesége, Lévai Anikó nevén lévő vállalat ügyében azt mondta, hogy

„ne nyerjünk annyit, amennyit kértünk, ne mi kapjuk a legtöbbet!”, és ezzel gyakorlatilag egyértelművé tette, hogy befolyásuk van a szőlőtermelőknek kiírt pályázatokra.

Orbánék már akkoriban is igénybe vettek „söprögetőket”, akik segítettek az üzlet nyélbe ütésében. Többek között a bortermelők körében jól ismert „ügyes ember”, Toldi Miklós szolgálataira hagyatkoztak, márpedig Toldi cégének ügyvezetője éppen Koncz Ferenc volt. Amikor pedig 2005-ben az Élet és Irodalom birtokába kerültek a cégiratok, az Országgyűlésben még vizsgálóbizottságot is felállítottak „az Orbán család állami forrásból történő gazdagodásának” feltárására, és a testületben az ősfideszes és tősgyökeres szerencsi politikus, Koncz Ferenc is helyet kapott.

Mint a HVG írja, a testület egyik megállapítása szerint Lévai Anikó 2001-ben éppen pár héttel azelőtt szerzett 54 hektár termőföldet Felcsút környékén, hogy egy parlamenti döntés jócskán felértékelte a területet. A kormányfő felesége 6 millió forintért vette meg a birtokot a herceghalmi állami gazdaság vezérigazgatójától, aki pár hónappal előtte 5,5 millióért jutott a földekhez. Ez még rendben is lett volna, eltekintve attól, hogy az állami cég vezetője ripsz-ropsz került a cég élére, természetesen az állami vagyonkezelő kinevezésével.

Fontosabb azonban, hogy alig pár héttel az után, hogy Lévai megvette a földeket, az Országgyűlés elfogadta azt a törvényt, amellyel éppen ott, Felcsút környékén oldották meg a belterületi vízelvezetést. Amikor a parlament négy év múlva megvizsgálta a vagyonszerzés körülményeit, a föld már legalább 34 millió forintot ért

A HVG szerint fideszes körökben is többen úgy gondolták, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei 6. számú választókerületben a megyei kormányhivatal kormánymegbízottja, Demeter Ervin, vagy a vesztes miskolci polgármesterjelölt, Alakszai Zoltán is alkalmas lett volna a parlamenti képviselői posztra, de ezek a javaslatok meg se hallattak, hiszen Orbánéknak és Mészároséknak is komoly érdeke, hogy Konczéknál maradjon a parlamenti mandátum.