Koronavírus: életbe léptek az új szabályok

Komoly büntetésre számíthatnak azok, akik nem tartják be a kormányrendeletben előírtakat. 

Kötelező a maszk használata az üzletekben, a tömegközlekedési eszközökön, a mozikban, színházakban, a bevásárlóközpontok területén, az egészségügyi és szociális intézményekben, valamint ügyfélfogadási irodákban is.  Fontos változás, hogy a maszkot mostantól nem lehet sállal, kendővel, vagy más eszközzel helyettesíteni. 

A vendéglátóhelyeknek, szórakozóhelyeknek a mai naptól 23 után be kell zárniuk, a hatósági karantén időtartama is változik, 14 napról 10-re csökken. 

A MÁV és a Volánbusz is szigorít: 

a maszkokat már azelőtt fel kell venni, hogy felszállnánk a járműre, illetve már a megállóhelyen is hordani kell minden esetben, ahol tömegközlekedési eszközre várunk. 

A szabályok mindenkire vonatkoznak, a 6 év alattiakat kivéve. Aki pedig nem tartja be az előírásokat, komoly büntetésre számíthat: 

Amennyiben úgy találják, hogy az adott üzletben az eladók nem tesznek meg mindent, hogy a vásárlók eltakarják az arcukat, a kereskedelmi hatóság első alkalommal figyelmeztet, másodjára pénzbüntetéssel súlyt, ami nem lehet kevesebb 100 ezer forintnál, de az összeg elérheti akár az 1 milliót is. Harmadjára az üzlet bezárásáról is dönthetnek, 3 naptól akár 1 évig terjedő időtartamra, ha negyedik alkalommal is rajtakapnak egy üzletet, hogy nem tartatta be a szabályokat, az ideiglenes bezárás minimuma annyi nap, ahányadszor megbuktak, a felső határ ebben az esetben is egy év. 

Aki tömegközlekedésen vét a szabályok ellen, pénzbüntetéssel sújtható, illetve el kell hagynia a járművet, amennyiben nem teszi, rendőri intézkedésre is sor kerülhet.

A Jobbik úgy gondolja, amennyiben kötelező a maszkhasználat, azt Orbánéknak ingyenesen biztosítaniuk kellene a lakosság számára.

Első körben egyébként arra lenne szükség, hogy a kormány tagjai példát mutassanak. Nem kirakatfotókon és propagandavideókon, hanem a valóságban, például akkor, amikor idős emberek közé mennek politikai haszonszerzés céljából.