A Pannon Cigányzenekar vezetője üzent a borsodiaknak: Tartsanak ki, és tegyenek meg mindent saját magukért, hogy bele tudjanak nézni a tükörbe

Baranyai Lajos a zenéről, a cigányság helyzetéről, az integrációról, a szavazatok eladásáról és a megoldásról is beszélt az Alfahírnek, az október 11-ei választás kapcsán pedig a borsodiaknak üzent. 

Úgy érzem, nincs támaszuk. Létezik egyfajta kisebbségi, vagy ahogyan mostanában hangzatosan nevezik, nemzetiségi önkormányzat, de nem látom, hogy sok létjogosultságuk lenne. Ezt azért merem mondani, mert valamikor voltam önkormányzati képviselő, kisebbségi önkormányzat elnöke, valamint megyei alelnök is. Jogilag nincs miről beszélni, mert igazából semmihez sincs joguk. Úgy látom, sem az elmúlt időszakban, sem most nem merném rábízni azokra az elöljárókra a cigányságot, akik most „vezetik” őket. Sem a szakmai tudásuk, sem pedig az erkölcsi hátterük nincs meg ahhoz, hogy ekkora nemzetiség élére álljanak, s ha vezetik is, félrevezetik őket. Nekem biztosan nem vezetőim, és szerintem nagyon sokunknak nem azok  

- mondta a portálnak a zenész, aki szerint a fiatalok között vannak olyanok, akik utat mutathatnának ennek a kisebbségnek, de őket félreállítják.   

Baranyai meglátása szerint a megoldáshoz szemléletváltásra van szükség a többségi társadalom és a cigányság felől egyaránt. Addig azonban, amíg olyan emberek vannak hatalmon, mint Farkas Flórián, szerinte nincs miről beszélni. Hozzátette,  

volt szerencséje nemrégiben Jakab Péterrel, a Jobbik pártelnökével beszélni. Benne egy olyan nagy embert ismert meg, akiben a cigányság is láthatná – ha kinyitná a szemét –, a jövőt. 

Borsod 6. számú választókerületében október 11-én időközi választást tartanak, a Pannon Cigányzenekar vezetője az itt élőknek azt üzente: 

Ne arra hallgassanak, mit mond a média. Rá kellene jönniük, hogy az az út, ami eddig volt, nem jó. Nem hiszem, hogy az a fiatal lány, aki Amerikából hazajött, tisztában van azokkal a dolgokkal, amik Borsodban történnek és azzal, mit fog ott tenni. Inkább hallgassák meg az ott lakók azokat, akik járják a falvakat és tesznek azért, hogy változzon valami! Tartsanak ki a borsodiak, és tegyenek meg mindent saját magukért úgy, hogy bele tudjanak nézni utána a tükörbe!