Ételosztás, láncszavazás, fideszes által irányított csalás gyanúja Mohácson - videó

Előre kitöltött szavazólapokat kapnak a választók a mohácsi időközin, ahol egy fideszes képviselő kísérheti őket szavazni. 

A sokáig stabil fideszes településen az ellenzék megerősödése miatt aggódik a Fidesz, ami ezt jelenti, hogy minden mocskos eszközt bevetve próbálják győzelemhez segíteni jelöltjüket, az alpolgármester Pávkovics Gábort. Szeptember 25-én jött is a “jól bevált” ételosztás, ma pedig a klasszikus láncszavazást is előhúzták a kalapból. Sőt, nem kizárt az sem, hogy a Fidesz-KDNP önkormányzati képviselője felügyelheti a választópolgárok szavazását. 

A helyi választási bizottsághoz Szigeti József, a VAN egyesület elnöke két kifogást is intézett, álláspontja szerint ugyanis a Fidesz jelöltjének győzelme érdekében láncszavazást szerveztek a mohácsi választáson:

Állampolgárok az általuk megkapott szavazólapokat nem az urnába dobják, hanem azon a jelölt nevét bejelölik, majd azt magukkal a szavazókörből kihozzák. A szavazókörből kilépve az általuk előre kitöltött szavazólapot bemutatják, majd az így immár kitöltött szavazólappal megy be a következő választópolgár, aki azt dobja be az urnába, majd a saját szavazólapját kihozza. Tehát ezen személyek nem a saját szavazólapjaikat dobták az urnába, hanem az általuk átvett, előre kitöltött lapokat, és sajátjukat továbbadják. Így tovább a közismert klasszikus láncszavazásos módszer tankönyvi példája valósul meg.

- olvasható a beadványban, melynek második részében a VAN elnöke arról ír, hogy Kovács László a Fidesz-KDNP jelenlegi önkormányzati képviselője, aki mellesleg a mai választáson is a 3. számú választókerületben indul, közvetlen kampánytevékenységet folytat a 9. számú szavazókörnél, a szavazókörben illetéktelenül tartózkodik, felügyeli a választópolgárok szavazását,

embereket kísér be szavazni, majd a szavazásból távozóban azokat fogadja. Kovács úr lényegében letáborozott a szavazókör előtt és ott folytat egyfajta koordinációs, szavazópolgárok kezelését végző tevékenységet. Mindemellett álláspontunk szerint az látható a felvételeken, hogy Kovács úr láncszavazás koordinációs tevékenységet is folytat. Látható, hogy a választópolgárokhoz egymás után odamegy, és van, ahol láthatóan szavazólapot vesz át az utcán. A körülmények a láncszavazás megvalósulását és Kovács úr személye tekintetében koordinátori minőségét valószínűsítik.

Az ezalenyeg.hu emellett arról is beszámolt, hogy egy birtokukba jutott felvétel szerint fideszes Bánki Erik személyesen intézkedik a mohácsi időközi polgármester választás helyszínén, ahol információik szerint két nap alatt a második választási csalást követi el a Fidesz.

banki_erik_csal_fill_1920x820

Mindez nem elképzelhetetlen, hiszen  már augusztusban, az ajánlóívek gyűjtésekor megpróbálhatták ellehetetleníteni az ellenzéket. A mohácsi Helyi Választási Iroda ugyanis óriási hibát követett el, hiszen a Változást Akarók Nemzedéke egyesület számára hibás ajánlóíveket adott ki. Állítólag véletlenül. Igaz, a HVI vezetője, Kovács Mirella, aki korábban jegyző volt, nyilvános Facebook-posztban tett hitet Pávkovics mellett. Magyarországon a jelek szerint nem aggályos, ha a Helyi Választási Iroda vezetője nyíltan szurkol az időközi választás egyik jelöltjének.

Csorbai Ferenc polgármester bejelentette, hogy a VAN egyesület elnökével választási csalás gyanúja miatt értesítették a hatóságokat, és a szükséges jogi és rendőrségi lépéseket is megtették.