Alkotmánybírósághoz fordulnak az SZFE tiltakozó diákjai

A Színház és Filmművészeti Egyetem hallgatói, illetve oktatói, alkotmányjogi panaszt adtak be az Alkotmánybíróságnak. Azt szeretnék elérni, hogy semmisítsék meg az egyetemet üzemeltető alapítványt létrehozó törvényt.

Álláspontjuk szerint ugyanis a törvény sérti  

  • a jogbiztonság elvét, mert a törvény nem biztosított elég időt az egyetemnek a modellváltásból fakadó feladatok ellátására, 
  • a diszkrimináció tilalmát, mert vélt ideológiai szemlélet alapján kezeli hátrányosan megkülönböztetve a Színház és Filmművészeti Egyetemet, 
  • a véleménynyilvánítás szabadságát, amely védi az egyetem oktatók jogát, hogy kifejtsék véleményüket, 
  • és az Alaptörvény 10. cikkébe foglalt tanszabadságot és autonómiát. 

A diákok ma reggel, stílusosan adták át a panaszt. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium épületétől riadóláncban adták egymásnak az alkotmányjogi panaszt tartalmazó dobozt, amit végül egy Jusztíciának öltözött diák juttatott el az Alkotmánybíróság épületébe.   

Október 23-ára egyébként a Színház- és Filmművészeti Egyetem polgárai és a mellettük szolidaritást vállaló hallgatók az ország különböző egyetemeiről, demonstratív felvonulást szerveznek a szellemi szabadság jegyében. Az eseményre már több ezren reagáltak.