Orbánnak fontosabb a népszerűség, mint az emberélet?

Magyarország Románia és Csehország után a harmadik legrosszabb halálozási mutatót produkálta az EU-s országok közül, de Orbán továbbra sem tesz semmit. Az AFP arról írt, hogy a magyar miniszterelnököt egyre több bírálat éri, mert nem képes megvédeni az ország lakosságát. A kormányfő mindent feláldoz a populizmus oltárán?

Ha a megelőző egy hét áldozatainak számát egymillió lakosra vetítjük,  

hazánk Románia és Csehország után a harmadik legrosszabb halálozási mutatót produkálta az EU-s országok közül  

- derült ki az adatokból, miközben a szomszédos országokban egyre több korlátozást vezetnek be. Ezek az intézkedések persze feltehetően nem népszerűek a lakosság körében. Más kérdés, hogy ez mennyire számít, ha ilyen módon emberéleteket lehet megmenteni, és vissza lehet szorítani a járvány terjedését. 

Mindez pedig megkerülhetetlenül felveti a kormány felelőtlenségének, alkalmatlanságának kérdését. Emlékezhetünk rá, hogy miközben Orbán arra szólította fel a magyarokat, hogy a Balatont válasszák az Adria helyett, Szijjártó épp luxusjachtozgatott, éppen az Adrián, de a miniszterelnök propagandavideótól sem oldódtak meg az egészségügyi rendszer súlyos problémái, köztük a szakemberhiány. És bizonyára az sem segít sokat a helyzeten, hogy a fél ország - teljes joggal - képtelen komolyan venni az országos tisztifőorvost, és ajánlásait, hogy Kásler Miklósról és munkásságáról már ne is beszéljünk. 

A kormány a propagandagyárain keresztül pedig hol a fővárosiakra, hol a fiatalokra, hol a migránsokra igyekszik tolni a felelősséget. Ezzel azonban egyetlen magyar életét sem lehet megmenteni, mint ahogyan azzal sem, ha kormánypárti politikusok és a szervilis orbánisták egymásra licitálva hangoztatják, mennyire sikeres a magyar járványkezelés.