A Fidesz-média most azt próbálja magyarázni, hogy "nem kell szaktudás a lélegeztetőgépekhez"

A Magyar Nemzet dr. Elek Jenőt, az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet munkatársát kereste meg. Ez az a hely, ahol Orbán Viktor azonnal félbeszakította az orvost, amikor az elkezdte mondani, hogy mi a gond a lélegeztetőkkel.

Hazánkban több száz olyan ember van, aki noninvazív lélegeztetőgépet használ az otthonában, tehát megfelelő oktatás után a laikusok is elsajátíthatják, hogy ezen készülékek segítségével miképpen lehet elsősegély szintjén segíteni a légzési nehézségben lévő betegek állapotán

– válaszolta a Magyar Nemzet kérdésére dr. Elek Jenő, megkérdőjelezve ezáltal a fővárosi önkormányzat vezetésének nézőpontját, amely szerint a noninvazív lélegeztetőgépek működtetéséhez intenzív terápiás szakápolói végzettség szükséges. 

Hozzátette, hogy a gépi lélegeztetés intenzív terápiás szakorvosi feladat, de a lélegeztetőgép egyes funkcióinak az alkalmazására még maguk a betegek is megtaníthatók.

Nevetségesnek vélte továbbá azokat a híreszteléseket, amelyek azt állították, hogy az intézet májusi képzésének célja intenzív terápiás szakorvosok képzése volt, ugyanis ahhoz nem egy-két nap, hanem öt-hat év szükséges. A főorvos hangsúlyozta, hogy kizárólag segítő szándékkal akartak cselekedni, így nagy butaságnak tartja azoknak az intézményeknek a döntését, amelyek elutasították a képzést és a lélegeztetőgépek átvételét. 

Dr. Elek Jenő viszont arról nem beszélt, hogy egyébként több hozzáértő hívta fel a figyelmet arra, hogy nagyon kevés az intenzív terápiás szakember. Máté-Horváth Nóra aneszteziológus, intenzív terápiás szakorvos nem olyan régen drámainak nevezhető nyílt levelet írt arról, hogy van elég lélegeztetőgép, de nincs elég szakember, aki szükség esetén tudja ezeket kezelni.

Nem volt véletlen az sem, hogy Orbán azonnal félbeszakította az orvost a Korányiban, amikor az elkezdte mondani, hogy az a baj, hogy technikus is kell a gépekhez. Ezzel a miniszterelnök propagandavideója éppen rosszul sült el.