Orbán a szlovákoknak segített, a magyar embereknek inkább nem

Magyarország gyorsan reagált Szlovákia kérésére és 197 egészségügyi dolgozót küldött, hogy segítsenek a lakosság tesztelésében. Abban a tesztelésben, ami a magyar embereknek amúgy nem jár.

Egy győri orvos szombaton épp kétségbeesett posztban számolt be arról, hogy már most megtelt a helyi kórház covid-betegekkel. Csütörtökön a mentőszolgálat szóvivője lényegében elismerte, hogy kapacitásgondjaik vannak. A Népszava írta meg, hogy hétfőn több mint nyolcezer, szerdán pedig újabb 4-5 ezer közötti helyszínre nem értek oda mintát venni.

A lap információi szerint nem ritka, hogy négy-öt nap múlva érkeznek meg a covid-tesztre várókhoz a mintavevők. A mentők egyik minta begyűjtője azt mondta a Népszavának: naponta átlagosan legfeljebb 5-6 ezer vizsgálatra van elég ember. Ezért is érnek ki olykor több nap múlva a PCR-tesztre várókhoz. 

Magyarországon márpedig a teszt csak abban az esetben ingyenes, ha a ők mennek ki begyűjteni a mintát az orvos kérésének megfelelően.

Szlovákiában a teljes lakosságot tesztelik. Ingyen. Orbán Viktor közölte, hogy ő ebben segít. A szlovákoknak. Így Magyarország 197 egészségügyi dolgozót küldött Szlovákiába a hétvégén, hogy Orbán akaratának megfelelően segítsenek tesztelni.

"Kapcsolatba léptem Orbán Viktorral, aki azt mondta: segítünk nektek. Bajban ismertük meg, hogy ki is a valódi barátunk, és ezért nagy köszönet jár" – fogalmazott Igor Matovičszlovák kormányfő.

Mostmár csak az lenne a kérdés, hogy a magyar embereknek mikor segít Orbán Viktor?