Járványhelyzet: 5 dolog, amit lehet(ne) online is csinálni

A koronavírus átírta a szabályokat és kitolta a határokat. Mivel a találkozásokat le kellett csökkenteni, olyan esetekben is át kellett állni a videós megoldásokra, ahol 1-2 éve ez még nem, vagy nem számottevően jelent meg. És bár az is nyilvánvaló, hogy nem váltható ki teljesen a személyes találkozás, de mégis fontos, hogy éljünk a digitális világ adta lehetőségekkel. Elég, ha belegondolunk, hogy ha ugyanez a vírushelyzet mondjuk 20 évvel ezelőtt szakadt volna ránk, mennyivel rosszabb helyzetben lennénk.

1. Banki ügyintézés

Már nemcsak bankszámlát nyithatunk online, de hitelt is intézhetünk. 100%-ban papírmentes folyamattal, videós azonosítással és elektronikus, vagy hangalapú aláírással, mobilos applikációkkal intézhetünk gyakorlatilag bármilyen banki műveletet. Az Azonnali Fizetési Rendszer pedig lehetővé teszi, hogy az utalások akár hétvégén is 5 másodperc alatt megérkezzenek. Ennek megvalósulása nagyon sok energiába és anyagi befektetésbe került a bankoknak, mint ahogyan egy videós azonosítási rendszer is, de hosszabb távon biztosan megérte a fejlesztés.

2. Oktatás

A digitális oktatásra való átállás a tavasz időszakban nagyon hirtelen jött, ezért átgondolatlanul valósult meg, óriási terhet róva a szülőkre és a pedagógusokra is. Ha azonban ez egy gondosan felépített rendszer lenne, az nagyon nagy előrelépést jelentene és még akár a jelenlegi leszakadó társadalmi rétegnek is segítség lehetne. Az állam által biztosított eszközökkel, tanulási applikációkkal, a pedagógusok, a diákok és a szülők megfelelő támogatásával akár átmeneti időszakról, akár a tantermi oktatás kiegészítéseként is van létjogosultsága a digitális oktatásnak. Csak nem úgy, ahogy eddig csinálták, mert ez nem az.

3. Orvosi vizsgálat

Az orvosi diagnosztikában is használhatóak a mobil eszközök, ezekre egyre több olyan fizetős applikációs van, ami 24 órás egészségügyi felügyeletet ígér. Az, hogy a háziorvos nem fogad betegeket, csak telefonon lehet elérni (ha ugyan el lehet érni), nem ez a kategória, de kiindulási pontnak egyébként nem lenne feltétlenül rossz. Mivel kevés a háziorvos, valahogyan növelni kell az ő kapacitásukat, bár már most is sokkal kevesebb idő jut egy-egy betegre, mint az ideális lenne. A mobilapplikációk, a felhő alapú receptfelírás viszont jó iránynak tűnnek.

4. Szórakozás

Online koncertek, színházi előadások, családi és baráti összejövetelek is megoldhatók az online térben. Nem csoda, hogy a Zoom árfolyama idén 700%-ot emelkedett. Mivel nem lehet nagyobb koncertekre menni, így aki nem meccsen szeretne szórakozni, annak ez a lehetőség marad. Több cég megjelent a piacon az online karácsonyi parti ötletével. Minden munkatárs becsatlakozik online, házhoz viszik a vacsorát és így mégis van egy lezárása az évnek, ha nem is a megszokott módon.

5. Munka

A home office megítélése elég vegyes. Van olyan munkáltató, amely azt látja, hogy a számok nem estek vissza, a munka teljes mértékben folytatható otthonról és mindenképpen megtartják később is ezt a lehetőséget, ezzel rezsit csökkentve. Más cégek azt mondják, hogy a munkavállalókat nem lehet ellenőrizni így, tehát a lógások elkerülése miatt inkább csak akkor engedik az otthoni munkavégzést, ha muszáj, vagy akkor sem. De a munkavállalók közül is van olyan, aki élvezi, míg mást kifejezetten depresszióssá és elmagányosodottá tesz. Ha viszont van lehetőségünk olyan 6 milliárdos jachton „dolgozni”, mint tette azt Szijjártó Péter, az különösen vonzó a home office szempontjából.