5 dolog, amiben Magyarország hasonlít Gileádhoz

Novák Katalin karácsony előtti videója végleg megmutatta, hogy a Fidesz egy olyan párt, amelyik a választás szabadságát nemcsak politikai és gazdasági, de nemi-szexuális alapon is el kívánja lehetetleníteni és egy olyan fullasztó, boldogtalan és erőszakos világot szeretne teremteni körülöttünk, ami leginkább A szolgálólány meséje című disztópiához hasonlatos.

Margaret Atwood regényében és az ebből készült 1990-es filmben, illetve 2017-es filmsorozatban egy az USA romjain létrejött vallási fanatikus országban élő nők elvesztik minden jogukat.

1. Szülesztés mindenáron

A kormány családtámogatási rendszerének vannak értékelhető elemei, ilyen például a gyerekek után járó adókedvezmény vagy az ingyenes óvodai étkeztetés. De a CSOK vagy a Babaváró hitel már erősen megkérdőjelezhető. Másképpen ugyanis egy átlagos bérből lehetetlenség önálló lakáshoz jutni, így aztán a Ratkó-gyerekek generációjához hasonlatosan most CSOK-gyerekek születnek. Egyrészt az a baj ezzel, hogy a falusi CSOK miatt sokan úgy költöznek vidékre, hogy ez nem teljesen a szabad választásukból ered, sok esetben pedig ez a kényszer elvágja őket a családjuktól. Még nagyobb probléma, hogy ezek a szerződések nem veszik figyelembe, hogy a házasságok több mint fele válással végződik, mert egyszerűen megváltozott a világ és megváltoztak az emberi kapcsolatok, életformává váltak a mozaikcsaládok és nem lehet együttélésre kényszeríteni embereket, mert az semmi jót nem eredményez. Ma már nem ásó, kapa, nagyharang, hanem CSOK, babaváró, meg a lakáshitel, ami el nem választ. Itt van az a határ, ami által a gyermekszülés sok esetben valóban nem örömmel teli vágyból, hanem kényszerből történik meg. 

2. A kultúra üldözése

Gileádban tilos olvasni. Ha egy nő megszegi ezt a szabályt és olvasni merészel, simán ki is végezhetik, vagy legalábbis levágják egy kevésbé szükséges testrészét. Magyarországon ugyan még nincs betiltva a kultúra, de elvették a színészek közalkalmazotti státuszát és a színházak TAO-támogatását, illetve az oktatási rendszer csak úgy ontja magából a funkcionális analfabétákat, így az az előny, amit még néhány évtizede fel tudtunk mutatni e téren, mára sajnos semmivé vált. 

3. Nyomasztó légkör

Gileádban nem létezik a felszabadult, örömteli nevetés. Ott csak tébolyult, gonosz vagy kényszeredett mosoly van. És a magyar kormány ezzel nagyon párhuzamosan mozog. Nem teremtenek egy olyan támogató, biztonságos országot, ahol felszabadultan megélhetnénk az örömteli pillanatokat, inkább csak gyűlöletet szítanak. És ezzel a gyűlöletkampánnyal (Stop Soros) választást tudtak nyerni. Hát ilyen állapotban van a magyarok mentális egészsége.

4. Képmutatás

A sorozatban van egy kéjbarlang, ahol a magas rangú politikusok titokban prostik szolgáltatásait veszik igénybe és kábítószereket is szerezhetnek. Nos, miután Borkai megbukott a prostikkal, Szájer a népes kolbászpartiról az ereszen távozott, Kaleta gépe pedig tele volt pedofil képekkel, nem tudunk szabadulni a gondolattól, hogy van ott még, ahonnan ez jött. 

5. Kirekesztés

A szülőképes nők rabszolgaként a vezető réteg gyerekeit szülik meg, amennyiben a rendszer szerint bűnösök, azaz második feleségként, házasságon kívül vagy egyedülállóként már szültek korábban. A meglévő gyerekeiket elvették és örökbe adták. A papok és a homoszexuálisok nyilvános kivégzésen veszítik életüket. Jelenleg az egyedülállók és a házasságon kívüli párkapcsolatban élők (legyenek akár hetero- akár homoszexuálisok) örökbefogadási lehetősége gyakorlatilag egyszemélyben Novák Katalin tenyészminiszter kezében összpontosul. Így aztán sok olyan gyerek, akinek lenne lehetősége szerető családba kerülni, kénytelen lesz az intézetben felnőni.