Akárcsak a nemzeti konzultáció esetében, az oltásra is simán lehet kamu adatokkal regisztrálni

A vakcinainfo.gov.hu oldal tavaly december 7-én indult el, máig homályos, hogy pontosan milyen céllal, mert azok, akik regisztráltak, nem kerülnek előre az oltások kiosztásánál, míg azok, akik nem regisztrálnak, értelemszerűen nem zárhatók ki az oltakozni kívánók sorából. Bár Rogán Antal közölte, hogy ők hátrébb kerülnek a sorban. Mi is regisztráltunk, hogy megnézzük, mi történik.

Elsőként a saját e-mail címemet használtam, ezt a regisztrációt még tavaly december 8-án csináltam. Elsőként 2020. december 18-án jött egy tájékoztatás arról, hogy a kormány (tehát nem Brüsszel!) 17,5 millió adag vakcinát kötött le különböző gyártóknál, az oltás pedig az oltási terv szerint halad majd (ami ekkor még nem volt nyilvános, ha létezett egyáltalán). Szerepel továbbá a levélben az, hogy az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) és az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) fogja végezni a vakcinák engedélyezését.

A következő e-mail 2021. január 14-én érkezett arról, hogy december 26-án megkezdték az oltásokat, elsőként az egészségügyi dolgozók, majd az idősotthonok lakói következnek. Ekkor már ismertük az oltási tervnek nevezett sajtcetlit, tehát nagyjából tudtuk a várható sorrendet. A levélben már 20 millió lekötött vakcináról beszélnek, amit dupla adaggal számolva is túllőttek, hiszen 9,7 millióan vagyunk, a lakosság egy része nem fog oltást kérni, a gyerekek pedig egyelőre nem olthatók egyik vakcinával sem, így ez a szám erősen túlzónak tűnik.

A harmadik levél 2021. január 22-én jött, ebben a brüsszeli akadozó beszerzésekről van szó, továbbá arról, hogy a magyar OGYÉI engedélyezte az AstraZeneca és a Szputnyik vakcináinak használatát (ennek fényében még inkább túlzónak tűnik az előző levélben közölt 20 millió vakcina, hiszen most úgy vadásznak össze 1 millió adagot). A levélben leírták, hogy folytatják a sort az idősek beoltásával.

A kormányzati kommunikáció szerint már 1,7 millióan regisztráltak az oltásra. Emlékszünk még, hogy a nemzeti kamukonzultációt akárhány alkalommal ki lehetett tölteni, mert az e-mail címek valódiságát nem ellenőrizte a világon senki és semmi. Programozói alapismeretek első rész: a regisztráció visszaigazolását egy e-mailben kiküldött linkre történő kattintással befejezve az e-mail címek hitelesítése és valódisága könnyen szavatolható és így egy tiszta, valós adatbázis állhat rendelkezésünkre. A kormánynak ezt a szintet nem sikerült megugrani.

Bár a 24.hu már lehozta, hogy egy TAJ-számmal többször is lehet regisztrálni, mi megpróbáltunk egy teljesen fiktív Orbán-rajongó személyiségével is csatlakozni - és sikerrel jártunk. Programozási alapismeretek második rész: ha a valós lakcímeket egy háttéradatbázisba feltöltjük, akkor automatikus kitöltéssel behúzhatóak a települések az irányítószám alapján és az utcanevek a begépelésnél és így a lakcímek helyessége is garantálható.

Kérdés, hogy ha valótlan adatokkal lehet regisztrálni, akkor mire is lesz jó ez az egymilliós adatbázis, amiben nem lehet szűrni a hibás adatokat? Szerintünk a világon semmire. Ja, de mégis: az oldalra feltöltött kormánypropaganda-szerű hírekben lehet egy vastagot gyurcsányozni.