A magyar családok jelentős részének még mindig reménytelen a saját lakáshoz jutás

Valamiért úgy tűnik, hogy a kormánynak csak a házasok számítanak. Ha szerencsénk van, még harminc éves korunk előtt találkozunk azzal az emberrel, akiről úgy gondoljuk, összekötnénk vele az életünket. Már az elején látjuk, hogy bizony három gyerek alatt nem nagyon állhatunk meg, ha szeretnénk maximálisan kihasználni az állami támogatásokat és lakáshoz jutni, mivel máshogyan nem nagyon fog menni (hacsak nincsenek olyan nagylelkű szüleink, mint Szijjártó Péternek, aki több tízmilliós hitelt kapott a szüleitől úgy, hogy évek óta nem is törleszti azt).

A Falusi CSOK vonzónak tűnik, mert az a legkedvezőbb lehetőség, használt ház is vásárolható belőle. Meg is jelenik a szemünk előtt egy kis parasztház, amit ugyan ki kell pofozni, de mégis otthonos - aztán a rémisztő jövőkép, hogy minimum 50 kilométeres körben nem lesz senki, aki néha vigyáz a gyerekekre, az ingázás miatt állandóan feszültek leszünk és legalább két autót is fent kell tartanunk, úgyhogy ezt a lehetőséget gyorsan el is vetjük. Inkább maradjunk a városban. Három gyereknek kicsi lenne egy másfél szobás panel. Nagyobb kell, de egy kis kert is kellene, hogy ki tudják tombolni magukat, lehessen kis veteményes, ez a külvárosban 50-60 millió forint.

A Babaváró hitel előre tervezett gyerekekre felvehető. Nem túl életszerű, de az igénylésnél hasraütésszerűen, napra pontosan be kell írni, mikorra várjuk az elsőt, a másodikat, majd a harmadikat. A tízmilliós hitel havi törlesztője maximum 50 ezer forint lehet, ha megszületik az első gyerek, akkor lehet rá halasztást kérni, ha ikrek, akkor akár 5 évet is. De ezzel a futamidő nő, 20 évről akár 25 évre. A második gyermek születésekor szintén 3 évre szünetelteti az állam a törlesztést, valamint a fennmaradó tőketartozás 30 százalékát is elengedi. A harmadik gyermek születése után kifizeti az állam a teljes hátralévő tartozást a hitelezőnek. Ha viszont nem sikerül gyermeket összehozni, akkor 16 millió forint lesz a visszafizetendő összeg.

A Babaváró hitel 75 százaléka 90 napon belül felvett lakáshitelre beszámítható önerőként. Már “csak” 40 milliót kell összekaparnunk valahonnan. A CSOK 10 millió forint, mellé felveszünk kedvezményes kamatozású CSOK-hitelt, a maximális 15 millió forintot, ez így 25 millió forint összesen, a törlesztőrészlet pedig nagyjából 70 ezer forint lesz. A Babaváró, a CSOK és a CSOK-hitel együtt már 35 millió forint, a törlesztője pedig kb. 120 ezer forint/hó.

Még mindig kellene nagyjából 15 millió forint, ez egy viszonylag kedvező lakáshitellel újabb 75 ezer forint törlesztőrészletet jelent, tehát ott tartunk, hogy előre bevállaltunk három gyereket, felvettünk minden állami támogatást és már majdnem havi 200 ezer forint törlesztőrészletnél járunk, 25 éven keresztül. Ahhoz, hogy ezt megkapjuk, eleve havi nettó 400 ezer forint jövedelem szükséges minimum, mert a jövedelem csak egy meghatározott részben terhelhető (35-60%-ig). A bank pedig kérhet további fedezetet, így a szülők háza is jelzálog alá kerül. És akkor bele kell kalkulálni azt is, hogy három gyerek eltartása, oktatása nem olcsó dolog, főleg, ha a házastársak egyike, jellemzően a nő eleve 2-2 évig otthon marad a gyerekekkel. Ilyen adósságteherrel indul neki az életnek két ember és kötelező jelleggel minimum három másik kis ember is része lesz ennek. Arról nem is szólva, hogy ha a család felveszi a rengeteg hitelt, eladósodik egy életre, majd mégsem bizonyul működőképesnek, vagyis válásra kerül a sor, az azt jelenti, hogy a felek iszonyat adósságokkal a nyakukban kénytelenek új életet kezdeni.

Kinek segítség a CSOK és a Babaváró hitel? A tanult, multinál dolgozó, menedzser típusú embereknek talán. A szegényebb rétegnek sokkal kevésbé, az egyedülállóknak, az egyszülős családoknak, a mozaikcsaládoknak, az újrakezdőknek és a megkésetteknek, akik esetleg 40 felett próbálnak családot alapítani, marad a kilátástalanság, meg az albérletezés, mert ha nincs jelentős örökségük, akkor nem sok jóra számíthatnak.

Vegyünk egy másik példát, egy egyedülálló szeretne lakáshoz jutni. Egy pesti viszonylatban olcsó, 31 millió forintos lakáshoz úgy juthat, ha felvesz 25 millió forint lakáshitelt 15 évre, havi 200 ezer forintos törlesztőrészlettel, az önerőt meg a bútorokat pedig egy személyi kölcsönből finanszírozza, ami 7 millió forint, 7 évre, havi 120 ezer forint törlesztőrészlettel. Persze ezt is csak úgy, ha a szülei házára is jelzálogjog kerül, már ha vannak szülei, akiknek van házuk is. Az első hét évben 320 ezer forintot kell fizetnie, majd még 8 évig havi 200 ezret. Ehhez jóval több mint félmillió forintos havi jövedelemmel kell rendelkezni. Az alatt esély sincs saját lakáshoz jutni.

Mennyivel könnyebb az élet, ha Varga Juditnak hívnak és igazságügyi miniszter vagy az Orbán-kormányban. Igaz, hogy “csak” havi kétmilliót keresel, míg a férjed ennek majdnem a dupláját. Vesztek egy nyaralót CSOK-ra, nem gond, hogy azt elvileg nyaralóra nem is lehetne felvenni. Tüchtig kis nyaraló, majd azt mondjátok, hogy odaköltöztök. Az Országgyűlés úgyis ad lakhatási támogatást, havi 300 ezer, annyiért már egész jó kis pecók vannak. Addig a meglévő lakásotokat kiadhatjátok Airbnb-be. Közben kinéztek pár budai lakáskát, amit cukin egybe lehetne nyitni és milyen olcsó, csak 200 milla! Majd laza 8 millió önerővel megveszitek. Igaz, hogy a havi törlesztő nagyjából 1 millió forint lesz, de kit érdekel? Zsebből kifizetitek. Sőt, ha már a média megszellőzteti a dolgot, gyorsan elő is törlesztetek 10 milliót, meg sírtok egyet a Facebookon miatta. De ha már ilyen kellemes lakásvásárlásokat intéztetek a férjeddel, hirtelen rájöttök, hogy el kéne válni. És még így is simán megoldjátok, lazán kifizetitek, amit muszáj, a többi meg közpénz, vagy inkább “kösz’pénz”. Csak jól tudtok kijönni a buliból.

Szép kilátások, nem igaz? A helyes szó minderre talán sokkal inkább a vérlázító. Az, hogy a magyar emberek jelentős részének valóban kilátástalan dolog, vagy csak egy életre történő eladósodással elérhető egy saját lakás, míg a NER kegyeltjeinek tényleg “pereg a lóvé”.