17 szakápoló felmondott a Szent Imre Kórház intenzív osztályán, de Orbán Viktor járványügyi tanácsadója szerint ez nem baj

Nem jó, de nem is tragikus - szólhatna a klasszikus is, de az igazság az, hogy a főigazgató, aki Orbán Viktor járványügyi tanácsadója is, még csak annyit sem ismert be, hogy ez a helyzet elérné a "nem jó" kategóriát. Az Origo hasábjain fejtette ki, hogy a Szent Imre Kórházban dolgozók 90 százaléka aláírta az új jogviszonyról szóló szerződést, és minden a legnagyobb rendben van.

Az ismét hatalmas kihívás elé állított egészségügyi dolgozóknak március 1-jéig kellett (volna) aláírniuk az új egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló szerződést, mellyel kapcsoalatban országszerte tört elő számos probléma. Ez vezetett például ahhoz, hogy a Szent Imre Kórházban az intenzív osztályon dolgozó 17 szakápoló és 3 orvos is felmondott. Történt midnez akkor, mikor tele van a covidos részleg súlyos állapotban lévő koronavírus-fertőzöttekkel. És egyébként az ország számos intézménye küzd szakemberhiánnyal évek óta.

Nagyon sajnáljuk, de ezt kellett tennünk - mondta a 444-nek a Szent Imre Kórházban felmondó 17 szakápoló egyike. Ők látták el eddig a covid-intenzívet, a nem covidos intenzívet és az úgynevezett szürke zónát, ahol a covid-gyanús, de még nem igazolt betegek vannak.

Az ápoló szerint már tavaly jelezték a problémáikat a kórház vezetésének, de ígéreteken kívül nem kaptak semmit. Arra a kérdésre, hogy mik voltak a legnagyobb problémák, azt válaszolta: „Minden. Nincs elég eszköz, nincs ember, nincs pénz.” Alapvető dolgokért könyörögni kell, mint például gumikesztyű, FFP-2-es maszk, védőoveral. A vezetőség szerint ezekkel minden rendben volt. Volt, hogy egy ápolónak hat intenzíves betegre kellett figyelnie, jó esetben ketten voltak 6 betegre.

hvg.hu információi szerint a Szent Imrében hétfő kora délutánig több mint 25-en nem írtak alá a szerződésüket: az intenzív osztály 17 szakápolóján kívül kívül 6-7 szakorvos, de vannak köztük  az érsebészeten dolgozó orvosok is, és hat ember a sebészetről. A lap forrásai szerint intenzív osztály nélkül nincsenek műtétek, nem tudnak ügyeletet felállítani a kórházban, az osztályoknak pedig nincs intenzíves háttere.

Na, de mit mond minderre a kórház főigazgatója, miniszterenöki főtanácsadó a kormánypropagandával kéz a kézben, az Origonak nyilatkozva?

A Szent Imre Egyetemi Oktatókórházban az orvosok és a szakdolgozók 90 százaléka aláírta az új jogviszonyról szóló szerződést.  Tömeges felmondásra nem került sor, hiszen az itt dolgozó kollégák számára olyan feltételeket alakítottunk ki, amelyek miatt megéri maradni a Szent Imre Kórházban. Az előírásoknak megfelelően úgy módosítottuk a munkahelyi pótlékok rendszerét, hogy senkinek ne csökkenjen a keresete. Több lehet, de kevesebb semmiképpen! Tény, hogy más egészségügyi intézményekhez hasonlóan, a Szent Imre Kórházban is szinte csak a legjobban leterhelt ellátási területen jelentkeztek problémák. Az új jogviszony kapcsán kizárólag az Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Osztályon került sor nagyobb arányú pályaelhagyásra. Az ott dolgozó 28 orvos közül 4 orvos és két rezidens távozik. Ami az ápolási területet illeti, az ott dolgozó 54 kolléga közül 17-en döntöttek a távozás mellett. A szerződések aláírása előtti időszakban folyamatosan egyeztettünk a kollégákkal és olyan megegyezést sikerült elérnünk, amely mindkét fél számára egyértelműen előnyös

– nyilatkozta Bedros J. Róbert. Szóval 4 orvos, 2 rezidens, 17 ápoló nem tömeg, távozásuk pedig tulajdonképpen előnyös.

Egyébként a Telex információi szerint 

az orvosok távozása miatt működésképtelenné vált a Jahn Ferenc kórház egyik belgyógyászati osztálya (is).

Biozonyára ez a helyzet is számos előnnyel jár.