Orbánék támogatásával Mészáros Lőrinc a Fertő tavat is elveszi a magyar emberektől

Magyar oldalon a Fertő tó aszfalton egyetlen ponton volt megközelíthető. Most már ezen az egyetlen helyen sem.

Mészáros Lőrinc és a Fidesz ezt is elvette az emberektől, most sorompó fogadja az arra járót. Ma a biztonsági őr mèg azon is kiakadt, hogy lőttem ezt a képet. Hol élünk? Meddig tűrjük? Jövőre vissza vesszük a hazánkat! - írta Magyar Zoltán, a Jobbik képviselője a Facebook-oldalán.

A tóval azonban nem ez az egyetéen gond. A 444 szemlézte az osztrák der Standard cikkét, ami a hosszú riportban számol be a Fertő tavi építkezésről. Magyarország második legnagyobb tavának fejlesztésére 2016-ban irányzott elő 7,9 milliárd forintot a kormány, majd ezt az összeget előbb 2019-ben 23,2 milliárdra, míg végül 32 milliárd forintra emelték. Az Átlátszó két éve egy hosszú anyagban mutatta be, hogy miről szól ez a beruházás. A lap emlékeztet:

A helyiek azt mondták az Átlátszónak, hogy eleve azért indult a beruházás, mert Orbán Ráhel pár éve Fertőrákoson volt vitorlázni, és megtetszett neki a hely. 

A projektért hogy, hogy nem a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) felelt, amelyben a miniszterelnök lánya is érdekelt. 

A kormány tavaly leállította a projektet, hiszen húsz ország harminc civil szervezete írt közös tiltakozó levelet Közép-Európa harmadik legnagyobb állóvize védelmében az UNESCO-nak. Ezután a feladatot elvették a Rogán Antal miniszterelnöki kabinetfőnökhöz tartozó Magyar Turisztikai Ügynökség Zrt.-től, és átadták Gulyás Gergelynek. Végül 2020 októberében a lakossági ellenállással, illetve az időközben emiatt elindult kötelezettségszegési eljárással nem törődve, 32-ről 9 milliárd forintra csökkentve a rászánt forrást, megindult az építkezés.

A pénzből egyelőre egy 813 vitorlásnak és 500 csónaknak helyet adó hatalmas kikötő épül meg. A kivitelező pedig az lett, akit két éve még csak sejtettek a helyiek: a Mészáros és Mészáros Kft. Ki más?

Ennek eddigi eredménye a fenti képen látható, illetve a beruházás miatt elbontatják a tavon álló cölöpházakat is.

A tervekről korábban az N1TV is készített riportot: