Megpróbáltuk megfejteni a kormány nyitási tervét, nem egészen sikerült

Semmi különös, csak a szokásos: egymásnak ellentmondó nyilatkozatok, találgatások, "szerintemmel" kezdődő mondatok, bizonytalanság - nagyjából ez jellemzi a nyitási "tervet".

Gulyás Gergely szerint még ebben a hónapban 4 millió felett lesz a beoltottak száma, azoké, akik legalább az első oltásukat megkapják. Ezt a csütörtöki kormányinfón mondta. Orbán Viktor péntek reggel már úgy fogalmazott, hogy szerinte május elején lesz meg a 4 millió.

A "4 millió" most épp azért fontos szám, mert minden további nyitást a beoltottak számához kötnek, de azért „figyelni kell a járványügyi adatokra is, mert az szabja meg a tempót”. A következő szám pedig a 4 millió.

Orbán azt mondta, hogy a lépések sorrendjét a nemzeti konzultáció alapján határozzák meg:

„először az iskolákat kell kinyitni, aztán az éttermeket, aztán a szállodákat és utána a jeggyel látogatható kulturális- sportrendezvényeket, mozikat, konditermeket. Ez a sorrend.” 

Megemlítette azt is, hogy miután elértük a 4 millió beoltottat, a védettségi igazolvánnyal lehet újra koncertre, moziba, sportrendezvényre és szállodába menni. Ez Gulyás szerint április vége, Orbán szerint május eleje.

Tehát akkor, április végén vagy május elején már e szerint lehet étterembe, koncertre, moziba, sportrendezvényre és szállodába menni. Igaz, Gulyás csütörtökön még azt is mondta, hogy április végére csak az éttermek teraszai nyithatnak meg, a „fitnesztermeket még nem lehet megnyitni”.

Tudod még követni? Nem? Nem vagy vele egyedül.

Szóval, ha eljutunk oda, hogy valami vagy valamik kinyitnak április végére, vagy május elejére, akkor is kell majd a látogatásukhoz védettségi igazolvány. Az a védettségi igazolvány, ami most még semmire se jó, de legalább nem árulja el a kormány, hogy mennyibe került a magyar adófizetőknek. Azt sem tudni, hogy mennyi idő alatt kapják készhez, akiket már beoltottak, és azt sem, hogy mi lesz azokkal, akiknek már van, mert átestek a betegségen, de közben megkapják az oltást. Nekik vajon újat kell igényelni vagy talán a XXI. században meg is lehet majd hosszabbítani az érvényességüket? Esetleg ez újabb 3 ezer forintba kerül majd fejenként?

A lényeg, hogy Gulyás Gergely és Orbán Viktor közös nyilvánossághülyítésének eredményeképp megtudtuk, hogy április végén vagy május elején majd történik valami. Hogy pontosan mi, azt majd valamikor bejelentik, de előtte majd szólnak, hogy bejelentenek valamit. De ez is lehet, hogy a különböző szolgáltatások üzemeltetői egyik este 6 órakor megtudhatják, hogy másnap kinyithatnak. 6 hónap után.