Áder János: Nekünk, politikusoknak semmi közünk hozzá kinek milyen a nemi identitása, vallási meggyőződése, politikai eszmélése

2017 májusában kritikus hangvételű beszédet mondott Áder János az államfő beiktatásán az Országgyűlésben. Akkor még a közbeszéd színvonalának drámai romlása ellen emelt szót. Azóta kiderült, hogy a drámai romlásba, és a pusztításban való asszisztálásba olyan könnyedén simul be ő is, mint Németh Szilárd gyomrába a húsvéti báránycomb.

1990 után hallgatólagos egyezség volt közöttünk, hogy a közéleti szerepet nem vállaló családtagok – különösen a gyermekek – nem részei a politikai diskurzusnak. Az ő életük az ő magánügyük. Nekünk, politikusoknak semmi közünk hozzá. Ki, hol, mikor, kivel, mit csinál. Kinek milyen a nemi identitása, vallási meggyőződése, politikai eszmélése. Nem tartozik ránk.”

- fogalmazott Áder János 2017. május 8-án az elhiresült beiktatási beszédében.

Az államfő többször párhuzamot vont napjaink és az 1867-es kiegyezés között.

Közbeszédünk színvonala az utóbbi időben drámai mértékben romlott. Itt és most mindezért nem akarom porciózni a felelősséget. De a politikai számosság okán mindig a kormánypártoké a nagyobb.”

Hozzátette, hogy nem érdemes azt vizsgálni, ki kezdte, ki lépett át először egy határvonalat.

Indulatok feszülnek indulatokkal - jelentette ki Áder János ahelyett, hogy tények a tényekkel, érvek az érvekkel ütköznének.

A köztársasági elnök azt hangoztatta, hogy közös a felelősség a kialakult helyzetért.

A politikusok inspirálására Áder János bocsánatot kért azoktól, akit rossz mondattal, durva szóhasználattal megsértett.

Azóta pedig számtalanszor egyértelművé vált, hogy ez (is) mind csupán üres lózung maradt. Sőt, valószínűleg eleve annak készült. A jelenlegi, az elmúlt 30 év legnagyobb összefogásért kiáltó járványhelyzetében Magyarország Kormányának "felelősségvállalása" éppen ott tart, hogy Brüsszel és az ellenzék a hibás a halálos áldozatokért. Sőt, tulajdonképpen mindenki hibás, őket leszámítva.

De leaglább "nemi identitása, vallási meggyőződése, politikai eszmélése" miatt ma senkit nem érhet hátrány Magyarországon. Ja, de.