"Akasztós" Kövér és a nemzetbiztonsági kockázat

Van valami patetikus abban, hogy a Fidesz-vezér akaratából magas közjogi méltóságba emelt Kövér László az illedelmes viselkedést oktatja, és a jó modort kéri számon sorozatosan parlamenti pulpitusáról. Kevés dologban van közmegegyezés Magyarországon, de abban talán biztosan van, hogy nincs faragatlanabb és neveletlenebb alakja a rendszerváltás utáni magyar politika történetnek, mint Kövér László.

Politikai pályafutását nem a jelentős politikai teljesítmény, hanem a modortalan viselkedés, és faragatlanabbnál faragatlanabb alpári kiszólások, és válogatott sértések teszik emlékezetessé. Célpontjaiban soha nem volt válogatós: sértegetett kisebbségeket, ellenfeleket, sőt saját egykori alapító társait is.

Emlékezetes, hogy a Országgyűlés elnökeként - feltehetőleg az általa viselt tisztség tekintélyének növelése érdekében - nemes egyszerűséggel "ápoltaknak" nevezte az országgyűlési képviselőket. Ugyan helyesbített, hogy nem mindenkire értette. Ez a minősítés elhangzásakor élénk helyeslést váltott ki "publicista" barátaiból, akik körében, és az általuk teremtett kocsmai légkörben, Kövér szemmel láthatóan igazán otthon érzi magát. Ezek a "publicisták" egyébként foglalkozásszerűen gyalázkodnak, uszítanak kisebbségek ellen, "némberezik" a nőket. Az utóbbiakról Kövér elnöknek is sarkos véleménye van, hogy mivel kellene foglalkozniuk és - mint kifejtette - "szánalommal tekint azokra, akiknek a személyi száma 2-vel kezdődik".

A polgári értelmiség körében Kövér mindig vállalhatatlan volt nem csak szélsőséges politikai nézetei, félműveltsége, de szalonképtelen viselkedése miatt is. A Fidesz-alapítók közül is többen fordultak szembe egykori pártjukkal és nem csupán az 1993-ban politikai okokból kilépők. Nem véletlen, hogy a Fidesz 33. születésnapján írt nyílt levelét az alapító Kardos József Ádernek, és nem Kövérnek címezte. Emlékezetes, a magyar politikában is egyedülálló, "köteles" incidens, amikor Kövér László politikai fórumán, 2002. március 23-án, a békéscsabai ifjúsági házban kifejtette, hogy:

"Sokan vannak ma Magyarországon olyanok, akik nem tudnak örülni a kormány intézkedéseinek. Ezért azt ajánlom nekik: vegyenek egy kalapácsot, egy szöget és egy kötelet, menjenek le az alagsorba, és a szögre, vagy ha találnak jó gerendát, akkor arra kössék fel magukat"

Amikor az eset nyilvánosságra került, a jelenlévő Tóth Károly szocialista képviselő jóvoltából, tiltakozása jeléül kötéllel a nyakában jelent meg a Fidesz 14. születésnapi ünnepségén Csaba Iván, a Fidesz egyik alapító tagja. Kövér a nyilvánosságra hozatal miatt beperelte jó híre (sic!) megsértése miatt Tóthot, Kövér keresetét elutasították, és a bíróság 42 ezer forint eljárási illeték megfizetésére kötelezte. Ennek durván a 200-szorosa annak az a 8,2 millió forint, amire a parvenű illemtanár Tordai képviselőt büntette áprilisban, neki nem tetsző viselkedésért. Ez talán még a Fidesz jóvoltábol rekord magas infláció és rekord gyenge forint tekintetbevételével is figyelemre méltó.

(A cikk első változata 2021.04.27-én jelent meg, de Kövér László ámokfutása még aktuálisabbá teszi, mint valaha.)