Kéri László: A 2022-es választáson nem csak Orbán Viktor hatalomban maradása lesz a tét

A #hetikéri rovatban a hazai közélet egyik legérdekesebb egyéniségével, politikai gondolkodójával, Kéri Lászlóval beszélgetünk hétről hétre a legfontosabb történésekről. Azt megígérhetjük, a politológus soha nem rejti véka alá a véleményét.

Zsúrpubi: Elemzői szemmel mi volt az elmúlt héten a leginkább meghatározó esemény?

Kéri László: A legtöbbször nagyon nehéz, szinte lehetetlen frissében megmondani, hogy az éppen mögöttünk hagyott napokból mi marad meg tartós hatású tendenciának. Pillanatnyilag úgy tűnik, hogy a mindenki számára legfontosabb ügyben, a járvány kérdésében éppen két, ellentétes tendenciát látunk kibontakozni. Egyfelől a legfőbb betegadatokban egész héten lassú csökkenést láthattunk, mind a napi fertőződések, mind az elhaltak száma, valamint a kórházba kerültek hét napos átlaga egyfolytában csökkent, és ez mindenképpen jó hír. Másfelől viszont megtorpanni látszik az a fantasztikus felfutású beoltottsági kampány, amelynek köszönhetően a május elsejei hétvégére visszakaphattuk szabadságunk jelentős mozaikdarabjait. Ennek egyidejűleg többféle oka is lehet, bár a héten már azt is láthattuk, hogy igyekeztek kiterjeszteni az oltási lehetőségeket a fiatalabb korcsoportokra is. Egyelőre az ő aktivitásuk messze mögötte maradt az idősebbekének, amin azért nem nagyon csodálkoznék, de a regisztrációs rendszerükkel is problémák voltak. Mindenesetre a következő hétre meghirdetett könnyítések között éppenséggel az iskolai élethez kapcsolható szabadabb – pl. sportolási – lehetőségek egyszerre lehetnek kedvcsináló, ugyanakkor járványveszélyeket fokozó hatásúak is.

ZSPB.: A parlamentben is zajlott az élet a múlt héten.

K.L.: És ehhez tartozó eseménysor lett a hazai gazdaság pillanatnyi és hosszabb távú állapotát egyszerre érzékeltetni képes lépések egymásba csúszása. Ezen a héten adta be a pénzügyminisztérium a jövő évi költségvetési javaslatát, ráadásul a kormánynak is éppen a múlt hét végéig kellett Brüsszel számára előállni a konvergencia-porgrammal, amelyből a több évre előre vetíthető elképzeléseket lehet kihámozni. S hogy teljes legyen az örömünk, a kormány az elmúlt időkben többször is élt azon rendeletalkotási felhatalmazásával, miszerint akár többszáz milliárdos összegek erejéig csoportosíthat át az idei pénzekből is.

Ember, pontosabban szólva, igen felkészült közgazdász legyen a talpán az, aki ennyire sűrű folyamatok, különböző szinteken mozgó és röpködő, száz- és ezermilliárdok mozgatása közepette képes megítélni: hogyan is áll jelenleg a magyar gazdaság.

A korábbról is mérvadónak számító szakvéleményekből azt vettem ki, hogy ezúttal is a választási előkészületek a meghatározó szempontok, vagyis a következő tizenkét hónap során újfent számíthatunk arra, hogy a megcélzott választói csoportok váratlan kormányzati ajándékokban részesülnek. Ez a segítség azonban szelektív lesz, mert Budapest például egy fillért sem fog kapni - szemben a Fideszhez hű nagyvárosokkal. További részletek taglalása helyett egyelőre beérném annak érzékeltetésével, miszerint a gazdaság állapotáról szóló diadal- és/vagy kritikai elemzések szükségképpen áldozatául esnek majd a kampányidőszaknak. Ez egyfelől megszokott dolog, hiszen harminc éve így folyik. Másfelől viszont tragikus fejlemény, mert igen sokan úgy reméltük - én is -, hogy a járvány teremtette vadonatúj válság következtében legalább egy időre erősebb tényező lehetne a valóság kényszere. Egyelőre nem így látni.

ZSPB.: És akkor még a brüsszeli pénzek sorsa körüli csatározásról szót sem ejtettünk.

K.L.: De nem ám, mert annyi egyéb, külpolitikai vonzású egyéb eseményre kellett figyelnünk! Ráadásul, a leendő brüsszeli pénzek sorsa még további, igen hosszú viták függvényében fog majd alakulni. Volt itt sok más esemény is. Például csak a minap ért véget az az uniós portói csúcs, ahol a magyar kormányfő megint tett egy - szokás szerint sikertelen - kísérletet arra, hogy a maga gender-mániáiból nemzetközi mércét faragjon. Másrészt pedig nagyon is figyelmet érdemlő nemzetközi bejelentést is produkált a héten azzal, hogy éppen egy szlovák médiafórumon igyekezett kifejteni a különutas európai vízióit. Megnyilatkozásából megint egyértelműen kihámozható a jelenlegi uniós vezetéssel szembeni kritikai alapállása, továbbá az is, hogy miféle politikai Európa-képet tudna a kontinens többi vezetőjének ajánlani. A szokásosat: a nemzetek bezárkózó Európáját, a nemzeti önérdekek érvényesítését, szemben az együttműködő és kölcsönös kompromisszumokra törekvő Európával. Persze, csak addig, amíg az országon belüli hatalom az övé, mert mihelyst nem ez lenne a helyzet, akkor ő is másféle szövetségesek felé tekintgetne.

ZSPB.: A Kínával való kacérkodás úgy tűnik, hogy a jelenlegi magyar külpolitika állandó elemévé válik.

K.L.: Úgy tűnik, igen. Ezen a héten is sikerült megakadályoznunk, hogy az Unió határozottan foglaljon állást a Kínában tapasztalható jogtiprásokról. Ez most már nem egyszeri, nem egyedi alkalom, mikét az oroszok melletti kiállásunk sem.

Egyre inkább az jár az eszemben, hogy a 2022-es választásnak nem egyszerűen Orbán és a Fidesz hatalomban maradása lesz a legfontosabb alapkérdése. Hanem az, hogy Magyarország milyen irányt vesz olyan, történelmi mértékkel mérve is zaklatott időkben, amikor a világ sorsa netán hosszú évekre, akár évtizedekre is eldőlhet. Az új amerikai vezetés láthatóan komoly szándékkal szeretné Európát visszatéríteni a maga szövetségi hálójába, miközben Európa meghatározó országainak a viszonya mind a kínaiakkal, mind az oroszokkal több mint talányokra okot adó. A következő hónapok, évek egyre sűrűbb konfliktusokkal lesznek telítettek, s egy ilyen aprócska országnak, mint Magyarország, nem lehet érdeke, hogy idő előtt nyilvánvalóvá tegye a hovatartozását. Mostanában úgy vélem, éppen ez lehet majd 2022 igazi tétje:

nehogy Magyarország megint elhamarkodott és elhibázott választásra kötelezze magát.

Az Economist hétvégi számának legfontosabb rovatában, a Charlemagne-ben sohasem szoktak hazánkkal foglalkozni. Most mégis, a 2022-es kilátások kapcsán azt latolgatják, melyik és miféle modellnek leszünk térségünk mintaadói a jövő évi választások után. Sapienti sat.