Minden eddiginél brutálisabb várólistákkal indul újra az egészségügy

Már a járvány előtt is felfoghatatlanul sokat kellett várni egy-egy beavatkozásra. Az egyébként is romokban lévő egészségügyi rendszer pedig a koronavírussal megkapta a kegyelemdöfést. 

Ismét végeznek majd nem életmentő műtéteket csütörtöktől, a várakozási idő azonban elképesztően, egyesek számára várhatóan kibírhatatlanul hosszúra nyúlt. A helyzet országos szinten is tragikus, a Telex most az ország nyugati feléről közölt szörnyű adatokat. 

“A nyugat-dunántúli (Győr-Moson-Sopron, Vas, Veszprém és Zala megyei) kórházakban a csípőprotézis-műtéteknél az átlagos várakozási idő 284 nap volt; térdprotézisre 388 napot, szürkehályog-műtétre 134-et vártak a betegek” - írja a portál. 

telex

Forrás: Sudár Éva / Telex 

Idén a NEAK várólista összesítése szerint a várakozási idő csípőprotézisnél 546 napra emelkedett. (szemben a 284-gyel), a térdprotézisnél 674 napra (388 helyett), a szürkehályognál pedig 260-ra (korábban 134). 

Hihetetlen, de a helyzet még ennél is súlyosabb lehet. Egy várólistás betegeket műtő orvos megjegyezte, a valós várakozási idő még ennél is hosszabbra nyúlhat.

Marad a magánellátás. Vagy mégsem? Egyrészt a nagyobb műtéteket az egynapos sebészettel rendelkező magánklinikák nem képesek elvégezni, másrészt pedig a magánellátás az országban élők zömének megfizethetetlen. Várakozni viszont jelentős fájdalommal ennyi időt képtelenség... 

Ráadásul csak azt érinti a nagy “újraindulás”, aki rendelkezik védettségi igazolvánnyal, aki nem, az fizethet PCR-tesztet, aztán várhat, ameddig bír.