Hogy mit eredményez a 4 napos munkahét? Boldogabb dolgozókat és hatékonyabb munkavégzést

Legalábbis egyes kutatások ezt támasztják alá. Egyre több helyen tesztelik, hogyan lehetne megvalósítani a négynapos munkahetet úgy, hogy a munkavállalók is jól járjanak, és a gazdaság se sérüljön. 

Spanyolország kormánya nemrég bejelentette, hogy elsőként indít országos szintű pilot programot a négynapos munkahét tesztelésére. A projekt a tervek szerint szeptemberben indul, az egyeztetések még folynak. 

Mindenesetre a baloldali párt, a Más País javaslata hároméves, 50 millió eurós költségvetésű programról szólt, melyben 200 vállalat és 3000–6000 dolgozó venne részt. Az átállás költségeit pedig az állam vállalja magára, hogy a résztvevő cégek kockázatait minimalizálja. A kikötés, hogy a cégek 40-ről 32 órára csökkentsék az alkalmazottak heti munkaidejét anélkül, hogy a béreket csökkentenék, és bárkit elbocsátanának. 

A klímaváltozás arra kötelez minket, hogy bizonyos dolgokat másképp csináljunk, például formáljuk át a munkavégzés módját úgy, hogy kevesebb szén-dioxidot bocsássunk ki. De a munkavégzés a mai formájában biológiailag és társadalmilag is fenntarthatatlan. Az európai gazdaságok nem versenyezhetnek Kínával, ahol több órát dolgoznak kevesebb pénzért. Azért kell tennünk, hogy jobb körülmények között dolgozhassunk  

- mondta a párt vezetője. 

Természetesen a tervet sokan támogatják, de akadnak olyanok is, akik ellenzik. A kutatások mindenesetre azt bizonyítják, hogy összefüggés van a dolgozói jólét és a produktivitás között. Mindez Jan-Emmanuel De Neve, az Oxfordi Egyetem Jóléti Kutatóközpont igazgatója szerint a négynapos munkahét működőképességét támasztja alá. 

A fél éven át tartó kutatásban a British Telecom telefonos ügyfélszolgálatán dolgozók elégedettségi szintjét mérték heti bontásban. Arra jutottak, hogy ha egy dolgozónak jó hete volt, tehát a jóléti szintje magasabb volt az átlagosnál, 13 százalékos növekedést ért el produktivitásában. De Neve úgy véli, ennek mintájára a négynapos munkahéttel járó előnyökkel, vagyis kevesebb stresszel és több minőségi szabadidővel mindenki jól járna.