Ön szerint MariIyn Monroe van a filmplakáton?

Hallott már a Heten, mint a gonoszok című fergeteges magyar vígjátékról, amit 1942-ben készítettek, Rodriguez Endre rendezésében?  Önt nem emlékezteti a moziplakáton szereplő, szél lengette rövid, fehérruhában mosolygó fiatal szőke nő Marlyn Monroe-ra?

Nem kevés a véletlen hasonlóság az említett magyar vígjáték után több mint tíz évvel forgatott  legendás Hét év vágyakozás című Billy Wilder rendezte film női főszereplője és a magyar színésznő, Mednyánszky Ági beállítása között. A metrómegállóban várakozó Marilyn Monroe menetszéltől felfújt fodros fehérruhája azóta sokmillió dolláros áron kelt el egy árverésen és minden idők talán legemlékezetesebb mozdulatává nőtte ki magát az amerikai világsztár óriásplakátokon is megörökített gesztusa.

Na, de mi a helyzet a Monroe-ra megszólalásig hasonlító Mednyánszky Ágival és azzal a bizonyos beállítással, amit elképzelhető, hogy magyar hatásra valósított meg az eredetileg az Osztrák-Magyar Monarchia területéről elszármazott, később amerikai állampolgárságot, majd élete során rendezéseiért hat Oscar-díjat bezsebelő Billy Wilder, rendező?

IMG_3749

Csak feltételezni tudjuk, hogy Rodriguez Endrénél csupán hét évvel fiatalabb Billy Wilder a Hét év vágyakozás című film női karakterének megformálásához magyar forrásokhoz nyúlhatott, mivel az ötvenes évek amerikai filmiparában számtalan magyar emigráns szakember is dolgozott. A Heten, mint a gonoszok című vígjáték ugyanis remek alapötleteket adhatott Wildernek a férfiszíveket rabul ejtő, bűbájosan kedves és szép naiva ikonná emelése kapcsán. Mit is lehet tudni a magyar film rendezőjéről és a vígjáték szereplőgárdájáról?

Rodriguez Endre 1899-ben született Budapesten és egy sebesülés miatt félbeszakadt katonai karriert hagyott ott a színházi világért. Rákosi Szidi színiskolájában képezte magát, később Bécsben és Berlinben is dolgozott filmforgatásokon, majd visszatérve Budapestre a negyvenes és az ötvenes években számtalan játék-és dokumentumfilm rendezése fűződött a nevéhez.

Rodriguez Endre dolgozta fel és vitte filmre Eötvös József Karthauzi című regényét, de az ő nevéhez kapcsolódik Karády Katalin kémfilmje, a Machita is. A Heten, mint a gonoszok azonban igazi nagysikerű, habkönnyű nevettető lett olyan nagyszerű színészekkel, mint például Bilicsi Tivadarral, Kiss Manyival vagy éppen Vaszary Pirivel, no és a főszerepet eljátszó Mednyánszky Ágival. Az említett film plakátján megjelenített Mednyánszky Ági később azonban nem csupán ezzel a szerepével szerzett hírnevet magának, hanem országos népszerűségre a Szabó család Icujaként  tett szert. A Heten, mint a gonoszok című vígjátékban mindösszesen tizenhatévesen kapta első filmfőszerepét, amelyet gyors egymásutánban követtek újabb felkérések. 

Az amerikai és a magyar film rendezőinek pályafutása között hasonlóságként még az is kiemelhető, hogy mindketten elhagyták szülőhazájukat: Billy Wilder az Egyesült Államokban, míg Rodriguez Endre 1956 után Dániában kezdett új életet. Egy azonban biztos: az amerikai rendezőnek és színésznőnek is egyként világhírnevet szerző női karaktert tizenkét évvel korábban megálmodta egy magyar rendező Magyarországon, aki ezért különösebben nagy elismerésben nem részesült, pedig megérdemelte volna. Lehet, hogy ez is a Kárpát-medence titka marad. 

(A cikk első változata már korábban megjelent.)