Jakab Péter kezdeményezi, hogy Magyarország csatlakozzon az Európai Ügyészséghez

A Jobbik határozati javaslatot nyújtott be.

A héten kezdte meg működését az Európai Ügyészség, amihez Orbán Viktorék féltek csatlakozni. A Jobbik most éppen ezért határozati javaslatot nyújtott be, amelyben kezdeményezik, hogy Magyarország csatlakozzon az uniós költségvetési csalás elleni védelmére irányuló közös erőfeszítésekhez.

A héten kezdte meg működését az Európai Ügyészség. Vezetője korábban a román korrupcióellenes ügyészséget irányította, ebben a minőségében pedig több tolvaj kormánytagot illetve polgármestert juttatott rács mögé. Ez ezért nem rossz ajánlólevél. Illetve Orbánéknak mégiscsak az, ezért inkább úgy döntöttek, Magyarország nem csatlakozik az Európai Ügyészséghez. Hiába, fél az, akinek van félnivalója. A tolvajok rettegnek az elszámoltatástól, márpedig azt nem kerülhetik el 

- közölte a Facebookon Jakab Péter, a Jobbik miniszterelnök-jelöltje, aki szerint 2022 egyik legfontosabb feladata, hogy nem csak kormányt, rendszert kell váltani, és végre el kell számoltatni az elmúlt 30 év bűnöseit.

Az Orbán-kabinet korábban a szuverenitás védelmére hivatkozva tagadta meg a csatlakozást a luxemburgi székhelyű uniós nyomozószervhez, amely az EU költségvetését érintő csalásoknál önálló nyomozati jogkörrel rendelkezik majd.

De emlékezhetünk arra is, hogy a kormány nyallerei milyen elképesztő magyarázatokkal álltak elő az elutasításra vonatkozóan. 

Teljes a káosz az Európai Ügyészség körül, amelynek eddig sem a jogköre, sem pedig a hatásköre nem tisztázott – értékelt ifjabb Lomnici Zoltán alkotmányjogász, a Századvég Alapítvány jogi "szakértője", CÖF szóvivő, orbánnyalonc még 2019-ben az M1 aktuális csatornán.

Szerinte nem lehet látni, hogy a szuverenitási kérdések hogyan alakulnak, illetve a büntető igazságszolgáltatás érintetlen marad-e az Európai Ügyészség felállításánál. Alapvetően ezért csatlakozott a 28 uniós tagállamból csak 22 az Európai Ügyészséghez. Érted: csak 22, a 28-ból

Arról a Lomnici Zoltán "szakértőről" van egyébként szó, aki az M1-en többnyire úgy szokott szakérteni, hogy a propagandagépezet csicskái a szájábaszakértik a szavakat.

"Tudományos alapossággal" járja körbe a témát Polt Péter is, mert "sok félreértés és téves információ is kering róla". És ez nem jó. Jó ezzel szemben az, hogy Polt Péter alternatívát is mutat a problémákra:

Az Európai Ügyészségről összefoglaló monográfia eddig nem jelent meg magyar nyelven, és az idegen nyelvű irodalom sem bővelkedik ilyenben. A célom az volt, hogy tudományos alapossággal járjam körbe azt a témát, amely nemcsak hogy alig ismert a magyar szakmai életben, hanem sok félreértés és téves információ is kering róla. Ebben a könyvben bemutatom azt az utat, amely a mostani európai tanácsi rendelethez vezetett, és megoldást, alternatívákat keresek azokra a problémákra is, amelyek megoldása elkerülhetetlen lesz az ez idő szerint jövőre esedékes hatálybalépést követően

- árulta el a legfüggetlenebb főügyész, mikor szintén 2019-ben épp monográfiát készített az Európai Ügyészségről.

És még egy fontos részlet ebből a Nemzeti Közszolgálati Egyetem honlapján megjelent interjúból: Polt Péter leszögezte, hogy amúgy a magyar ügyészséget ért támadások mind alaptalanok.