Semmi különös: A fideszesek körében despoták a legszimpatikusabb külföldi politikusok

Ez mondjuk a hazaiakra is igaz, de a Civitas Intézet a külföldi politikus népszerűségéről készített májusban felmérést.

A Civitas Intézet legutóbbi mérésében a külföldi politikusok szimpátia-indexét készítette el.  A legnagyobb szimpátiának a magyarok körében Sebastian Kurz örvend. Ausztria kancellárjaként egy szomszédos ország vezető tisztségviselője, aki egyaránt szimpatikus a fideszesek és az ellenzékiek körében. A legkevésbé elfogadott politikus a török elnök, Recep Tayyip Erdogan. Biden, Macron és Putyin megítélése teljesen megosztja a magyarokat. Fele arányban elfogadhatónak ítéljük személyüket, fele arányban pedig elutasítjuk - írja a Veszpresszó

A kutatást szemléző lap megemlíti, hogy a nyugati politikusok nagyobb szimpátiának örvendenek honfitársaink körében a keletieknél, az átlagos kép azonban két teljesen ellentétes politikai táborra oszlik, kormánypártira és ellenzékire, amelyet egy inkább ellenzéki gondolkodással rokonítható bizonytalan tábor egészet ki harmadik csoportként.

Szimbolikus különbség a két tábor véleménye között, hogy mindkettőt egy orosz politikus vezeti, csak amíg a kormánypártiak Putyinnal szimpatizálnak leginkább, addig az ellenzékiek Navalnijjal.

Összességében a két csoport között a leginkább szembeötlő differencia az, hogy a kormánypártiak a keleti politikusokkal rokonszenveznek, az ellenzékiek pedig a nyugatiakkal. Az országos átlagban utolsó helyen szereplő Erdogan, a fideszes körében a negyedik legnépszerűbb. A legelutasítottabb pedig az Amerikai Egyesült Államok elnöke, Joe Biden, amely talán nem feltétlenül a tábor amerikaellenességére mutat rá. Ebben közrejátszhat az is, hogy a fideszesek Trumpot támogatták. Sokat elárul a fideszes polgárok gondolkodásáról, hogy körükben inkább azon politikusok a népszerűek, akik úgynevezett "erős emberekként" vezetik országukat, nem pedig azok, akiket demokratikusan megválasztottak - állapítja meg a felmérés.

Kész Zoltán, a Civitas Intézet vezetője azzal az ellentéttel jellemezte a fideszes szavazók véleményalkotását, hogy akik 30 évvel ezelőtt azzal a szlogennel indultak a politikába, hogy "Tovarisi Konec", ma azt mondják, "Üdvözöljük, Putyin elvtárs".