A Sinopharmmal oltott idősek csaknem ötödének nincs antitestje, de Gulyás Gergely szerint ez álhír

Kifelejtett egy apróságot a Semmelweis Egyetem kutatásából. Hírek következnek Magyarország párhuzamos univerzumaiból.

1. Fidesz-univerzum:

Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter a közösségi oldalára feltöltött bejegyzésben azt állítja, hogy a SOTE kutatása egyértelműen igazolja, hogy valamennyi Magyarországon engedélyezett vakcina 96%-nál nagyobb hatékonysággal nyújt védettséget a koronavírus ellen.

"A főpolgármester hazugságai lelepleződtek. Karácsony Gergelynek a Gyurcsány Ferenc kegyeiért folyó harcban semmi nem drága. Politikai célból hetek óta kelt minden alap nélkül félelmet azokban a magyar emberekben, akiket kínai vakcinával oltottak be"

– írja.

2. A valóság

A Semmelweis Egyetem is nyilvánosságra hozta saját antitestmérésének eredményeit. Közel 1200-an vettek részt a programban, olyanok, akik korábban magánúton ellenőrizték az oltás utáni védettségüket, és negatív eredményt kaptak, vagyis nem termelődött elegendő antitest a szervezetükben. 

A legtöbben olyanok jelentkeztek, akik Sinopharm-oltás után mértek negatív értéket. 881-ből 143 esetben ezt a Semmelweis Egyetem is igazolta, náluk ez alapján sem indult be az antitesttermelés. A Sinopharmmal oltottaknál 84 százalékban mutattak ki védettséget, ez minden más vakcina esetében 90 százalék felett van, sőt a Szputnyiknál 100 százalék.

Az adatokat közzétették korosztályi bontásban is. A Sinopharm esetében látszik, hogy nagyrészt 60 évnél idősebbek (vagyis, a legveszélyeztetettebbek) vettek részt a programban. 775-ből 136 esetben, tehát 18 százalékban, csaknem ötödrészben a Semmelweisen sem mutattak ki védettséget. A többi oltóanyag 60 év alatt és fölött is 90 százaléknál nagyobb arányban hozott pozitív eredményeket.

Gulyás Gergely szerint ez bizonyíték a hatékonyságra. Szóval, minden rendben.