Bejárja a világsajtót az Orbán-kormány lehallgatási botránya

Stummer János, a Jobbik országgyűlési képviselője, a Nemzetbiztonsági bizottság elnöke közben a Nemzetbizontsági bizottság összehívását kezdeményezi a megfigyelési botrány miatt, ahol a Direkt 36 cikke szerin a világ egyik legfejlettebb kémszoftverét a magyar kormány újságírók, politikusok és más közszereplők okostelefonjainak feltörésére is használta. 

Tételes válaszokat akarunk kapni a cikk minden felvetésére, mert amennyiben a kormány nem képes érdemben cáfolni az állításokat, akkor azokat tényként fogjuk kezelni. Hasonlóan beismerésként tekintünk majd arra, ha akár a kormánytagok, akár a bizottság kormánypárti tagjai bojkottálják az ülést 

 - jelentette ki Stummer. 

Olyan közvetett bizonyítékot is találtak, amelyek arra utalnak, a titkos megfigyelések mögött magyar állami szervek állnak. A 17 sajtóorgánum által is segített nyomozásban többek között a Washington Post, a Guardian, a Die Zeit és a Süddeutsche Zeitung, illetve hazánkból a Direkt36 is részt vett. 

A magyar hatóságok olyan eszközöket vetettek be, amelyeket korábban megengedhetetlennek minősítettek 

 - állapította meg a Washington Post. 

Kiderült, hogy 300-nál is több magyar célpont volt, közülük többet már be is azonosítottak: 

  • A Direkt36 két munkatársát, Panyi Szabolcsot és Szabó Andrást, valamint Dercsényi Dávidot, a Hvg.hu korábbi újságíróját, és egy negyedik újságírót, aki azt kérte, ne tegyék nyilvánossá a nevét. 
  • Egy magyar fotóst. Ő együtt dolgozott egy olyan amerikai újságíróval, aki az orosz vezetésű, Budapestre költöző Nemzetközi Befektetési Bank ügyeiről írt. 
  • A Centrál Médiacsoport tulajdonosát, Varga Zoltánt, és több olyan üzletembert, akik Varga házában vettek részt egy közéleti témájú vacsorán, még 2018-ban.  
  • Simicska Lajos fiát, valamint egyik legközelebbi bizalmasát.  
  • Adrien Beauduint, a CEU egyik külföldi diákját, akit a magyar hatóságok őrizetbe vettek egy 2018-as kormányellenes tüntetésen. 

“Az Orbán-kabinet újabb fegyvert vetett be a demokrácia ellen azzal, hogy törvényellenesen hallgatott le újságírókat és független laptulajdonosokat” - írta meg a Guardian. 

“Már senki nem lepődik meg az Orbán-kormány újabb botrányán” - jegyezte meg a Le Monde, tűpontos képet festve Orbánról és kormányáról. 

A Die Zeit pedig megállapítja, a rendőrség és a magyar titkosszolgálatok visszaéltek a hatalmukkal. 

Orbánék az újabb botrány kirobbanásával újabb lépést tettek abba az irányba, hogy oda kerüljenek, ahová valók. A történelem szemétdombjára.