Öt dolog, amiről Szijjártó Péter nem tudott, vagy mégis?

Szijjártó Péter Magyarország külgazdasági és külügyminisztere. Pozíciójából adódóan nemcsak kiemelten fontos, de egyenesen elengedhetetlen is, hogy a külügyet érintő minden témában képben legyen és Magyarországot belföldön is, de különösképpen külföldön méltó módon képviselje.

1. Szájer József a brüsszeli kolbászpartiban

Nem lehet elégszer felidézni a képet, ahogy a közel hatvan éves Szájer a homoszexuális szexpartiról kisgatyában, az ereszen lógva távozott, hátizsákjában több maréknyi extasy tablettával. Mindent egybevetve ez a történet amellett, hogy végtelenül szánalmas, megmutatja, mennyire nyomorultul képmutató valójában a Fidesz. Szájer az eset kirobbanása előtt lemondott tisztségéről, arra való hivatkozással, hogy lelkileg megfáradt. A botrány kirobbanásakor először név nélkül lehetett tudni, hogy egy EP-képviselő szexbotrányba keveredett, majd pár órával később a neve és a pontos részletek is kiderültek. Szijjártó ezzel szemben állította, hogy kizárólag a sajtóból értesült a történtekről, ami ha igaz, súlyos látlelet a külügyminiszter alkalmatlanságról. 

2. Végigfertőzte fél Ázsiát

Tavaly novemberben Szijjártó külügyminiszterként felkereste Kambodzsát és Thaiföldet, majd a látogatás során kiderült, hogy elkapta a Covidot. Kambodzsában egy új magyar nagykövetség nyitásáról tárgyalt, végig maszk nélkül, majd innen ment át Thaiföldre, ahol tesztelték, majd közölték vele, hogy pozitív, ezért be is dugták egy járványkórházba, ahonnan csak magángéppel repülhetett haza Magyarországra. Kambodzsában 1600 embert kellett letesztelni, bezárták az iskolákat, az összes szórakozóhelyet, gyakorlatilag a teljes országot. A dolog további pikantériája, hogy a kambodzsai függetlenség napja, ami az ország egyik nagy ünnepe, pont akkor zajlott, de mivel a teljes vezetőség találkozott Szijjártóval, mindenki karanténba vonult, így az ország a vezetők jelenléte nélkül volt kénytelen ünnepelni. Kambodzsában egészen addig nem volt Covid, hát Szijjártó vitt nekik egy kis hazait.

3. A Gruevszki-botrány

Észak-Macedónia volt miniszterelnöke belebukott egy lehallgatási botrányba (micsoda párhuzam), illetve korrupciós ügyben is érintett volt (nahát, még egy), ebbe bele is bukott, 2 év börtön várt rá, azonban Magyarországra szökött, a személyi igazolvánnyal és Orbán Viktor meghívólevelével, majd Magyarország be is fogadta, annak ellenére, hogy egyébként a tömeges bevándorlás miatti rendkívüli jogrend volt érvényben - úgy látszik, nem minden migráns egyforma, de ezt már a letelepedési kötvényeknél is erősen sejtettük. Lényeg a lényeg, Gruevszki nem a hivatalos úton érkezett hozzánk. Demeter Márta érdeklődött, hogy vajon az unokatestvére követi-e, Mijalkov ugyanis szintén érintett volt a botrányban. Szijjártó ekkor sem mondott meggyőzően nemet. Mijalkov végül feladta magát. 

4. Hogy állunk az oltásokkal?

Amikor Németország még bezárt, mi már teltházas EB-meccseket rendeztünk. Igen ám, csakhogy míg nálunk minden a beoltottak számához volt kötve, Németország azért több járványmutatót is figyelembe vett. Igaz, hogy tavasszal előrébb jártunk az oltásokban, mint más országok, ám azóta csúszunk le a listáról, a kínai vakcina hatásossága pedig erősen kérdőjeles. Nem vagyunk tehát mintaország ebben sem. Szijjártó pedig ebben az ügyben is vakon tapogatózik, vagy nem mond egészen igazat.

5.  A Pegasus-botrány

A magyar kormány is azon vásárlók között volt, akik a Pegasus-szoftvert megfigyelési céllal beszerezték. Azonban ahelyett, hogy bűnözőket vagy veszélyes embereket figyeltek volna meg (ami egyébként teljesen valid dolog), a saját állampolgáraik, ügyvédek, újságírók, ellenzéki polgármesterek lehallgatásához használták. Szijjártó megint nem volt abban meggyőző, hogy az általa felügyelt Információs hivatal nem használta a szoftvert, mindenesetre azt egész meggyőzően játszotta, hogy semmit sem tud. A botrány kirobbanása után nem sokkal pedig frissen végzett hírszerzőknek adott át okleveket. Micsoda remek időzítés!

Egy kérdés maradt Szijjártóval kapcsolatban: aljas, vagy alkalmatlan? Mondjuk egyáltalán nem biztos, hogy az egyik kizárja a másikat.