112 éve, ezen a napon született Faludy György

112 éve, ezen a napon született Faludy György
Fotó: cultura.hu

Faludy György mindent megkapott a hazájától, amit nem akart, nem kívánt és nem érdemelt meg” - mondta Mészöly Miklós 1988-ban, a hazájából elüldözött, majd bebörtönzött Faludy György, költőt köszöntő estjén. A művészt méltató szavait nyomtatásban, immár harminchárom évvel ezelőtt a Hitel folyóirat közölte.

Miért volt Mészöly Miklósnak igaza? Az 1988-ban „az egész világra érvényes útlevelével a zsebében” Magyarországon tartózkodó Faludy György üldözött volt hosszú ideig hazájában, ahelyett, hogy méltó megbecsülésnek örvendhetett volna.

A bécsi, berlini, párizsi és grazi egyetemeken is önmagát képző művész 1937-ben jelentette meg Villon-átköltéseit, amelyek a mai napig elválaszthatatlanul összeforrtak a költő nevével. 1938-ban azonban már a hitleri Németország hatalmának megerősödése elől menekülve hagyta el Magyarországot és ment Párizsba, majd az Egyesült Államokba. 1946-ban hazatért, a kommunista hatalom azonban mindvégig ellenségének tartotta és így 1949-ben koholt vádak alapján letartóztatták, Kistarcsára internálták, majd a recski kényszermunkatáborba zárták. Rettenetes megpróbáltatásairól Pokolbéli víg napjaim című önéletrajzi ihletésű regényében írt. Az Andrássy út 60. és a Recsk poklát végigszenvedő költő 1953-ban szabadult.

Faludy György hazájától elszenvedett sérelmei ellenére a humánumba vetett hitét, humorérzékét, sajátosan önironikus látásmódját nem veszítette el.

Születésének évfordulóján az egész életében a szabadság kitartó harcosaként küzdő költő 1946-ban írt Kétségbeesés szirmán című versének sorait idézzük:

 „az a szabadság, amikor az ember / erkölcsi ítéletéhez híven, / s tekintet nélkül érdekeire, / választ elv s elv, rendszer s rendszer között, / s magáévá teszi az egyiket, / avagy elfogadja a másikat, / vagy visszautasítja mind a kettőt”.

A tizenöt évvel ezelőtt elhunyt költőt éltében számtalan támadás érte, ennek ellenére kimagasló művészi munkája érdemeként 1994-ben Kossuth-díjjal tüntették ki. 2006-ban, Faludy György halála után Torontóban, egykori otthona melletti parkot George Faludy Place-re keresztelték.