A golyóstoll feltalálója 122 éve született

May I have a biro-pen? - teszi fel a kérdést több millió ember naponta és veszi kezébe a golyóstollat a világ megannyi országában. Sokan közben nem is sejtik, hogy minden golyóstollal papírra vetett sor mögött egy világsikeres magyar találmány van.

A polihisztor feltaláló nevéből köznév lett a világban: a golyóstollat mondják angolul biro-pen-nek, franciául biron-nak és birom-nak spanyolul. Hát miért is lett volna olyan szerencséje Bíró László Józsefnek és nekünk magyaroknak, hogy egy ilyen zseniálisan sokoldalú embert a hazájában ismerjenek el?

A magyar származású feltaláló 1899-ben a Nagymező utca 29. szám alatti házban, egy zsidó család gyermekeként látta meg a napvilágot. A kezdetben újságírással és festészettel, valamint sok mással is foglalkozó Bíró számtalan találmánnyal próbálkozott. Újrendszerű sebességváltóját az amerikai General Motors meg is vásárolta, mégis a golyóstollal szerzett világhírnevet magának.

Golyóstoll szabadalmát Bíró 1938. április 25-én jelentette be a Magyar Királyi Szabadalmi Bíróságnál, de nem sokkal később a fasizmus miatt kénytelen volt külföldre menekülni hazájából, majd végül Argentínában telepedett le, ahol testvérével és Goy Andorral tudta tökéletesíteni az íróeszközt.

A Bíró-féle golyóstollat az angol kormány például azért vásárolta meg, mert a repülőgépeken nagy magasságokban is jól működött. A siker azonban átütő volt, olyannyira, hogy Bíró László József második hazájában ünnepelt feltaláló lett. Születésnapjából, 1986  óta Argentínában a Dia del Inventor, vagyis a Feltaláló Napja lett. A rendkívül sokoldalú, idős korában is szellemi frissességnek örvendő Bíró még 86 éves korában, halála előtt is dolgozott.

A feltaláló születésének 100. évfordulójára a Műszaki és Természettudományi Egyesületek Szövetsége, valamint az Országos Műszaki Múzeum emléktáblát avatott fel Bíró László József utolsó budapesti otthonának házfalán, a második kerületi Cimbalom utca 12-ben.