A meghökkentő szenzációk mestere - Ráth-Végh István kuriózumai

Ha valami meghökkentőre és szokatlanra vágyik a kedves olvasó, akkor nincs más dolga, mintsem belelapozni Ráth-Végh István Magyar kuriózumok című kötetébe és nyomban találni fog egynéhány fergeteges szenzációt.

A valamikor törvényszéki bíróként és ügyvédként is dolgozó írót, Ráth-Végh Istvánt nem túlzás a magyar kultúrtörténeti irodalom érdekességekre vadászó mesterének nevezni. Ráth-Végh többek között megírta az emberi butaság kultúrtörténetét is, de a Magyar kuriózumok című kötetében többek között a világ legöregebb katonájának és egy garázda vámpírnak az esetét is feldolgozta, valamint foglalkozott a görgői kétfejű gyerek csodájával és összegyűjtötte az emlékezőtehetség legkiemelkedőbb példáit.

Kik voltak azok, akik nem tudtak felejteni? Ezek a többszáz évvel ezelőtt memóriájukkal brillírozó alakok ugyanis okostelefon és Google-használat nélkül bizonyították be páratlan emlékezőtehetségüket. Ilyen volt például Justus Lipsius, a belga filológus, aki kívülről tudta egész Tacitust vagy Scaliger, a nagy olasz humanista, aki huszonegy nap alatt megtanulta egész Homerost kívülről, de megemlíti Ráth-Végh az ifjú Kadarkuthy Viktor bárót is, akinek személye Jókai Mórt is megihlette. Az említett férfiú ugyanis nem csak acélizmú atléta volt, hanem olyan emlékezőtehetséggel rendelkezett, hogy egyszeri hallás után megtanult egy száz strófából álló hőskölteményt.

Ráth-Végh István kultúrtörténeti nyomozásainak soha nem az igazságalapjával kell foglalkozni, hanem a régmúlttal játszi könnyedséggel bánó író-kutató meghökkentő kuriózumainak színes palettáján érdemes nagyokat derülni és rádöbbenni arra, hogy minden korban akadtak szép számmal különc figurák és meglepő történetek.