Törvénnyel titkosítják Orbánék a felcsúti pénzeiket

Törvénnyel titkosítják Orbánék a felcsúti pénzeiket
Fotó: zsurpubi.hu

Az Országgyűlés százötven igen, harmincnégy nem szavazattal, öt tartózkodással fogadta el azt a fideszes javaslatot, amely szerint a röplabdás sportszervezetek is részesülhetnek majd társaságiadó-kedvezményekben. Az előterjesztő az a Bánki Erik volt, akinek a felesége a Magyar Röplabdaszövetség Strand- és Szabadidős Röplabda-Bizottságának elnöke.

A zseniális ember, aki 2013-ban úgy tudott 70 millióért részvényt venni a brókerbotrány-sorozat zászlóshajójának számító Buda-Cash vezetőinek cégében, hogy vagyonbevallása szerint nem is volt ennyi pénze. A főnökének is tett egy apró szívességet: kihúzatta a közhasznú szót a törvény szövegéből. Ezzel lehetőséget teremtett arra, hogy Orbán Viktornak és Mészáros Lőrincnek ne kelljen elszámolnia azzal, hány milliárdot és kitől kaptak a felcsúti fociakadémiára. A két felcsúti ezt annak ellenére se hajlandó megtenni, hogy a DK fehérvári elnökségi tagja már jogerősen is pert nyert ebben az ügyben.

A jogszabály szerint eddig csak a közhasznú minősítéssel rendelkező alapítványok kaphattak társasági adó (TAO) támogatást, a jövőben azonban bármilyen utánpótlás-neveléssel foglalkozó alapítvány gyűjtheti az adóforintokat. (Úgy, hogy azt a vállalkozások nem a költségvetésbe, a közteherviselés keretei között fizetik be, hanem közvetlenül a jogszabályban látványsportnak címkézett tevékenységet űző szervezetnek utalják, s bevallásukban le is írják azt.)

Ez szúrta a szemét a fehérvári Földi Judit cukrászdásnak is, aki a DK elnökségi tagjaként pert indított, hogy az Orbán Viktor által alapított felcsúti alapítvány adja ki az adatokat arról, kitől, s mennyi pénzt kapnak. Hiába nyert azonban a hölgy jogerősen is pert, Mészáros Lőrinc, az alapítvány elnöke erre nem hajlandó.

Jelenleg a Kúriánál tart az ügy, de a kormány nem akarta megvárni, hogy esetleg Orbán Viktornak is be kelljen tartani a törvényeket. Így született a sajtó által csak lex Felcsútnak nevezett törvénymódosítás, amely kihúzta a „közhasznú” szót a támogatható szervezetek feltételei közül. A Felcsút így bármikor dönthet úgy, hogy többé nem lesz „közhasznú" ezzel pedig Mészáros megússza a TAO-pénzek elszámoltatását - fogalmazott Földi Judit.

A perektől persze nem csak Orbánék félnek, hanem egész sleppjük, hiszen 2011 óta közel 320 milliárd forint áramlott ezen az ágon – a Fidesz által kézivezérelt gazdasági tárca felügyeleti aktusait leszámítva a kontroll és a nyilvánosság kizárásával – az öt látványsportágba.