A hét mondata Polt Péteré

Zseniális érvelést villantott meg azzal kapcsolatban, hogy Magyarország miért nem csatlakozik az Európai Ügyészséghez.

Polt Péter legfőbb ügyész Bécsben az Európai Unió tagállamainak ügyészségeit tömörítő szervezet, a Network ülésén tartott izgalmas előadást a héten az Európai Ügyészségről, a magyar ügyészség és az uniós társszervezetek együttműködésről.

Ebben beszélt többek között arról, hogy

Magyarország „elvi okok miatt nem csatlakozik a szervezethez”, de ettől még törekszik rá, hogy „védje az EU pénzügyi érdekeit”.

Nem sok szebb dolog van annál, mikor egy Polt Péter elvekről beszél, talán csak az, amikor Varga Judit magyarázta meg, hogy miért nem csatlakozunk az Európai Ügyészséghez. Pont egy évvel ezelőtt Luxembourgban, a tagországok európai ügyekkel foglalkozó szakminisztereinek tanácsülésén a következőt mondta:

A tanácsülésen senki sem kérte számon az ügyészséghez nem csatlakozó öt tagállamon, köztük Magyarországon a csatlakozás elmaradását. Magyarázata szerint "ez ékes bizonyítéka annak, hogy ami nem kötelező, az nem tehető kötelezővé". Ha csak politikusok vitatkoznak az Európai Ügyészség szerepéről, abból politikai vita kerekedik, ha azonban szakemberek ítélik meg a kérdést, akkor a vita nem egymásra mutogatásról szól - fogalmazott.

A Fidesz régóta menekül a téma elől, a Jobbik épp Varga Judit szónoklata előtt nyújtott be határozati javaslatot, amelyben kezdeményezték, hogy Magyarország csatlakozzon az uniós költségvetési csalás elleni védelmére irányuló közös erőfeszítésekhez.

Nem csatlakoztunk.