A meleg az erdőket sem kíméli - Brutális tüzek gyúltak Európa-szerte

Több mint ötven hektáron égett az erdő szerda este Bács-Kiskun megyében. Európa számos részén még rosszabb a helyzet.

Több mint ötven hektáron égett az Izsák és Soltszentimre közötti erdős terület, a szerda este keletkezett tűzben egy lovasmajor több épülete is kigyulladt – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) csütörtökön a honlapján.

A tüzet sikerült megfékezni, de a száraz időjárás miatt húsz tűzoltóautó estig a helyszínen marad, és a tűzoltók figyelik az esetenként visszagyulladó aljnövényzetet – tájékoztatta a Bács-Kiskun megyei katasztrófavédelem csütörtök reggel az MTI-t.

Az érintett területen hat lakott tanya van, ezekben nem tett kárt a tűz, de az épületekből négy embert kimenekítettek. A lángok megfékezését négy traktor is segítette. A turisztikai célokat is szolgáló lovasmajorban – ahonnan az állatokat már korábban kimentették – kigyulladt több épület és egy ponyvafedésű karám.

A horvátoknál rosszabb a helyzet, hatalmas tűz ütött ki Šibenik közelében lévő Vodice településen, ami Zaton irányába kezdett terjedni, ahol drámaira fordult a helyzet, a lakóépületek is veszélybe kerültek.

Danijel Mileta, Šibenik alpolgármestere, a helyi polgárvédelmi stáb parancsnoka közölte, hogy hajókkal kezdték meg evakuálni Zaton és Raslina lakosait, és hamarosan Andrej Plenković kormányfő is a helyszínre érkezik.

Az alábbi képeket nyaraló magyar turisták osztották meg a Facebookon a helyszínről:

Portugáliában a hőség okozta erdőtüzeknek, amelyek múlt csütörtök óta sújtják az ország középső régióját, már halálos áldozata is van. A lángok a feltámadt szél és a tikkasztó meleg miatt ismét erőre kaptak. A hőmérséklet az ország nagy részén meghaladja a 40 Celsius-fokot. Lisszabontól 100 kilométerre északra több faluból összesen 300 embert kellett kimenekíteni a tűz elől.

A rendkívüli hőség miatt Spanyolországban is több tűzvész keletkezett, az egyik már 2500 hektárnyi növényzetet pusztított el a Portugáliával szomszédos Extremadurában. A tűzoltók egyelőre nem boldogulnak az oltással, mert túl nagy a szél, Monsagro faluból 400 embert kellett evakuálni, őket egy ideiglenes központban szállásolták el.

A dél-európai országokban a vízfogyasztást is korlátozni kell a súlyos aszályok és a kevés csapadék miatt - írja összeállításában a DW, amely rámutat, hogy az éghajlatváltozás az egész kontinensen érezteti hatását.