Mi a különbség Mona Lisa és Halász János mosolya között?

Na, nem az a fél évezred, ami a kettőt időben egymástól elválasztja. Annál sokkal több. Egy egész univerzum.

Halasz_Janos_Mona_Lisa_Ver2

Amíg Lisa Gherardini (már ha ő van a festményen) mosolya századok óta misztikus borzongással és csodálattal tölti el az embert, addig Halász Jánosé ugyan borzongást okoz, de sem misztikum, sem csodálat nem sejlik fel benne. Egy tökfilkót látunk, aki annyira kellemetlenül felsül, hogy az agya összekever három kognitív területet: a nevető idegpályákat, a "hogy a pics@ba kerülök ide?"-reflexet és a "merre van a kijárat, de villámgyorsan!"-lebenyt.

Történt ugyanis, hogy Halász Jánosnak egy olyan kérdésről kellett sajtótájékoztatót tartania a minap, amiről akkorra tényszerűen kiderült, hogy nem igaz. Ahelyett, hogy valami másról beszélt volna szegény, ő megtartotta a tájékoztatót. Csak azért is. A tények pedig elmehetnek a jó sorosbérenc anyjukba! Egyébként is! Mi a tény? Az, amiről Halász János sajtótájékoztatót tart. Van még kérdés? Volt...

Ott volt ugyanis egy született Simicska-csicska újságíró, és volt pofája rákérdezni erre a filozófiai problémára: a tények dilemmájára, azaz, hogy miért is hazudik a Fidesz ennyire nyíltan. És ekkor buggyant rá János arcára ez a mosoly. Ez a csoda. Ez a metafizikai hungarikum. Ha nem egy ennyire kultúrbarbár korban élnénk, bizonyára jönne egy kortárs Leonardo és megfestené.

Valaki pedig megvenné az Ecserin.