„Nevelés teszi az embert, és az ember a hazát" - ma 242 éve született Brunszvik Teréz

„Nevelés teszi az embert, és az ember a hazát" - ma 242 éve született Brunszvik Teréz
Brunszvik Teréz

A mai napon született Brunszvik Teréz, az első közép-európai óvoda alapítója. Az Angyalkert néven létrehozott intézmény 1828. június 1-jén nyitotta meg kapuit Budán, a Mikó utca és az Attila út sarkán. Brunszvik Teréz Samuel Wilderspin, akkoriban forradalminak számító pedagógiakönyvének hatására tűzte ki célul, hogy Magyarországon is meghonosítja az óvodai nevelést.

A pest-budai óvodák, vagy ahogyan akkoriban hívták, „kisdedóvók” mintájára országszerte alapította az újabb és újabb intézményeket. Jól mutatja elhivatottságát, hogy saját vagyonát feláldozva Brunszvik Teréz közvetlenül tizenegy óvodát alapított, közbenjárásával pedig nyolcvan intézmény kezdte meg a működését.

Egy mai ember számára már egyáltalán nem egyértelmű, de Brunszvik az óvodákkal elsősorban a szegény, ugyanakkor tehetséges gyermekek felé nyújtott segítő kezet, ugyanis nekik korábban esélyük sem volt eljutni az iskoláig. Brunszvik Teréz óriási érdeme volt az is, hogy a külföldi gyakorlattal ellentétben, ahol jellemzően férfiak felügyeltek a gyermekekre, ő már az Angyalkert megalapításánál célul tűzte ki, hogy az óvodai munka elsősorban a nők számára adjon életpálya-modellt. Ezzel letette a hazai óvónőképzés alapjait is.

Bár most, a nyári melegben offtopic, de érdekes kultúrtörténeti adalék, hogy Brunszvik Teréz állította az első karácsonyfát is Magyarországon, 1824-ben.