A Debreceni Egyetem rendesen behízelgett Putyinnak: 90%-os az igenek aránya a díszpolgári címére

A Debreceni Egyetem rendesen behízelgett Putyinnak: 90%-os az igenek aránya a díszpolgári címére
Fotó: zsurpubi.hu

Nemrégiben felrobbantotta az internetet, hogy a Debreceni Egyetem díszpolgári címet adományozna Vlagyimir Putyin orosz államfőnek. Az ötletből valóság lett.

Jól láthatóan nagyon ügyesen tud hízelegni a magyar, ha egy hazainál is nagyobb diktátorról van szó. A Magyar Nemzet cikke szerint a Debreceni Egyetem (DE) szenátusa 90 százalékos többséggel fogadta el a tervezetet, hogy Putyin az intézmény díszpolgára legyen.

De mi is az a Civis Honoris Causa cím?

A Civis Honoris Causa címet kimagasló közéleti vagy művészeti tevékenységet kifejtő, valamint munkásságával, erkölcsi vagy anyagi támogatásával az egyetemet segítő, illetve annak valamely szervezeti egysége, az egyetem jó hírnevének erősítését végző személyeknek lehet adományozni.

Az egyetem azzal indokolta a díj odaítélését, hogy Putyin közbenjárása révén az Orosz Föderáció jelentős szerepet tervez adni a Debreceni Egyetemnek a finoman szólva is ellentmondásokkal teli Paks II. gigaberuházásban.

Érdekesség, hogy az egyetem döntését az egyetemi szenátusnak is jóvá kellett hagynia. Körösparti Péter, a DE Hallgatói és Doktorandusz Képviselet (DEHDK) elnöke, aki a szenátus tagja, a hvg.hu-nak elárulta, elektronikus szavazás történt, mivel nem akarták a csaknem 70 fős szenátust összehívni. A szavazást egy titkos jelszavas hozzáféréssel működő elektronikus felületen keresztül bonyolították le. Körösparti azt nem tudta megmondani, titkos volt-e a voksolás, vagy sem. A hallgatói vezető szerint azonban 90 százalék volt az igenek aránya.

No, abból kiindulva, hogy a legutóbbi nemzeti konzultáció honlapján az orosz KGB-vel is kapcsolatban álló Yandex mérőkódja futott, ha Körösparti nem is tudja, titkos volt-e a szavazás, az orosz multinacionális informatikai vállalat biztosan. Ahogyan azt is, kik voltak azok a renitens szenátusi tagok, akik abba a 10 százalékba tartoznak, akik nemmel szavaztak.