Ő volt az első magyar női országgyűlési képviselő

Ő volt az első magyar női országgyűlési képviselő
Fotó: mult-kor.hu

Slachta Margit katolikus és egyben feminista politikus még nem a mai, huszonegyedik századi formában gondolkodott az emancipációról. A szociális munkákban kiteljesedő nők szószólója a Felvidéken született és lengyel nemesi ősei voltak.

Slachta Margit miután elvégezte a kalocsai tanítóképzőt elsősorban szociális munkáknak szentelte életét. Az Országos Katolikus Nővédő Egyesület tagja lett, majd egy katolikus egyesületi lap szerkesztése is a nevéhez fűződött. Az általa szerkesztett lap alcíme A keresztény feminizmus volt. Mert, hogy ez a kettő fogalom képes volt összeférni egymással.

Slachta később a Keresztényszocialista Párt tagjává vált, majd 1920. február 26-án a Keresztény Nemzeti Egyesülés Pártja elfogadta a párt hivatalos jelöltjének, röviddel ezután nemzetgyűlési képviselő is lett. Képviselői pályafutása azonban csak két évig tartott, mert a parlamenti ülésszak végével a KNEP és az Országos Kisgazdapárt egyesüléséből létrejött Egységes Pártba már nem lépett be.

Slachta Margit és társai által alakított saját szociális társulata a Szociális Testvérek Társasága lett. A zsidómentő tevékenységekben aktívan szerepet vállaló Slachta a testvérek Thölöly úti bérházában többek között Gyarmati Fannit, Radnóti Miklós feleségét is bújtatta. A II. világháborút követően párton kívüli jelöltként ismét képviselőséget vállaló politikusnő az 1947-es választásokra nőmozgalmát önálló politikai párttá szervezte. Az egyházi iskolák államosítása ellen is tiltakozó képviselőnő a kommunista hatalomátvételt követően üldözötté vált, így Ausztriába, majd onnan az Egyesült Államokba menekült.

Emigrációja során az 1956-os menekülteknek is próbált segítséget nyújtani. 1974-ben az Egyesült Államokban a Szociális Testvérek Társaságának egyik rendházában hunyt el.