Két kiló húson van lopásgátló, a kormányon bezzeg nincs

Két kiló hús. Nem Angus marha vesepenyéje, csak közönséges házisertés oldalasa. Ez az, amit egy budapesti szupermarketben lopásgátlóval kell ellátni. Egy kis felragasztható, mágneses csíkkal, ami csipog a kijáratnál, ha nem húzzák le előtte a kasszánál. Eddig is volt lopásgátló a drága alkoholos italokon, a parfümökön, értékesebb kozmetikumokon. Most eljutottunk odáig, hogy két kiló oldalas is bűntény tárgya lehet egy budapesti lakótelepen.

A lopásgátlónak nyilván oka van. Nem lehet a szupermarketet hibáztatni: ki tudja, mennyi hiány után hozták meg azt a döntést, hogy a húst lopásgátlóval látják el. Nem tudhatjuk, hány tolvajt fogtak, akik ingyen próbáltak némi fehérjéhez jutni.

Persze nem tudhatjuk, hogy a lakótelep lakói, ahol ez a szupermarket áll, milyen okból lopták a húst. De azt gondolom, nem jellemző, hogy húst hobbiból lopjanak az emberek. Hanem mert éhesek. És el tudom képzelni, ahogyan a hatvanas nyugdíjas néni, aki egész életében becsülettel élt és dolgozott, most iszonyatos lelkifurdalással, az éhségtől szédülve tette a kosarába a farhátat, csak éppen nem szabályosan, a bevásárlókosarába, hanem a kis fonott kosarába - és nem ő volt az egyetlen a lakótelepen, aki így tett. Ezért aztán szükség lett a lopásgátlóra.

A sertéshús áfája közel két éve csökkent 27%-ról 5%-ra. Ennek ellenére az ára nem tudott lényegesen csökkenni. Nőtt a kereslet, így nőtt az ár is. A nettó minimálbér 85.000 Ft körül van, az öregségi nyugdíj legkisebb összege pedig 28.500 Ft. Ezek azok a körülmények, ami miatt lopásgátló kell a húsra. Mert az áfánk világbajnok - oké, a sertéshúsé 5%, de minden másé 27%. A fővárosban képtelenség albérletet találni havi 80.000 Ft alatt - de inkább 120.000 körül vannak a jobb állapotú lakások. Nem kell ahhoz matekzseninek lenni, hogy kimondjuk: ebből tisztességes élet sehogy nem jön ki.

Hét és fél éve a Fidesz kormányoz. Ennyi idő alatt, ha lenne szándék, ki lehetett volna dolgozni megfelelő kormányzati stratégiát ezekre a problémákra. És akkor nem kéne lopásgátló a húsra, mert az emberek meg tudnák venni. De mint tudjuk, a kormányon sincs lopásgátló. Pedig nem ártana.

Hús3

Hús2

Hús