Így fenyeget és vásárol szavazatokat a Fidesz a határon túl

A hétvégén a Fidesz ismét megvillantotta - amit manapság naponta többször is -, hogy milyen szilárd keresztény alapokra építik a választási kampányukat. Míg Balog Zoltán lelkész-emberminiszter Marosvásárhelyen zsarolt meg burkoltan református hívőket, addig Tállai András, a mindenhez is értő országgyűlési képviselő, államtitkár, NAV-elnök Bükkábrányban tette világossá, hogy mit kell tenniük a helyieknek ahhoz 2018 áprilisában, hogy a továbbiakban is boldogulhassanak.

Emlékeznek még Balázs József fideszes parlamenti képviselőre, aki 2011-ben egy nyilvánosságra hozott hangfelvételen pénzek megvonásával fenyegette Gyöngyöspata jobbikos polgármesterét?

„Forrás oda megy ebben a térségben, akit én jóváhagyok. Akit én nem hagyok jóvá, oda nem megy forrás” – utalt rá, mit történik, ha valaki nem működik vele együtt.

A Fidesz gusztustalan módszerei már akkor egész kiforrottnak számítottak, azóta azonban még inkább tökélyre fejlesztették őket. Immár egy nyilvános beszédben is bátran megpendítik a zsarolás húrjait, jobb, ha az egybites választópolgárok tisztában vannak vele, hova kell tenni az x-et, ha „jót” akarnak maguknak.

Balog és Tállai a hétvégén ennek jegyében pulpitus-szörfölés közben immár élőben celebráltak olyan teológiai magaslatokba rejtett fenyítést, amire Vito Corleone is elégedetten csettintett volna.

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere a reformáció 500. évfordulója alkalmából a marosvásárhelyi sportcsarnokban tartott ünnepi istentiszteletet látta a legmegfelelőbbnek arra, hogy a Mindenható szeretete mellett nyomatékossá tegye a helyiek lelkében, hogy hova kell szavazni jövőre.

„Számíthatnak a magyar kormányra. És ha segítenek bennünket a jövő év áprilisában, akkor a gyarapodás ezután is lesz. Lesznek iskolák, lesznek óvodák, lesz babakötvény, de hogy lesznek-e benne élő hitű, az életben bízó magyar emberek és magyar gyermekek, az önökön múlik” – jelentette ki így, pacekba.

Sok homályos foltot nem hagyott keresztény-konzervatív-polgári lelkészünk, de akiben esetleg még maradt volna kétely, annak Tállai András mutatta meg az üdvösséghez vezető utat.

Bükkábrányban a Máté napi sokadalom napján ünnepélyesen adták át az évi fejlesztéseket. Mivel Tállai András számos pozíciója mellett a magáénak mondhatja az „okleveles szalagátvágó” mesteri fokozatot is, természetesen jelen volt az eseményen. Már csak azért is, mert ha valaki nem tudná, ő a település díszpolgára is. E cím boldog tulajdonosaként aztán a színpadon hagyott emlékezetes mondatokat az utókornak. És persze a 2018-ban szavazati joggal rendelkező bükkábrányiaknak.

„Én azt látom, hogy a település jó úton jár, ha azt akarják, hogy ezen is maradjanak, akkor a bükkábrányiaknak jól kell dönteniük jövő áprilisban”.

Ennyi. Így "dolgoznak" ők. Van még kérdés, hogy mit kell tenni 2018 tavaszán?