Erős és büszke: Készenléti rendőrök játsszák a postást

Erős és büszke: Készenléti rendőrök játsszák a postást

Mint ismert, november 1-jén indul el az „eeszt” névre keresztelt új elektronikus egészségügyi szolgáltatói tér. Csakhogy egyelőre nem túl biztatóak a jelek a bevezetése kapcsán.

Nagy a zűrzavar és a fejetlenség az új elektronikus egészségügyi szolgáltatói tér, az eeszt körül. Hivatalosan mától, azaz november első napjától kellene elindulnia annak az informatikai rendszernek, amelynek lényege, hogy a háziorvosi és szakrendelőket, a kórházakat, valamint a gyógyszertárakat kívánja egy hálózatba kapcsolni. A tervek szerint bizonyos jogosultságok mellett a szakorvosok, a háziorvosok és a nővérek egy helyen fogják látni a leleteket és a felírt recepteket is.

Csakhogy Orbánisztánban ez nem ilyen egyszerű: a Magyar Nemzet információi szerint egy nappal a tervezett indulás határideje előtt a Készenléti Rendőrség szállította az új rendszerhez szükséges eszközöket az orvosi rendelőkbe. Hogy miért? Azt homály fedi.

További furcsaság, hogy több orvos elmondása szerint is meglehetősen képtelen módon akarják kiépíteni a rendszert, ugyanis sokan közülük nem egy, az e-személyin található adatok lehívására szolgáló kártyaolvasót kaptak, hanem öt-hat darabot. Hogy ez miért van, és melyiket kell használniuk, nem tudják. A lap szerint problémát okoz az is, hogy az eeszt elindulására egyáltalán nem készítették fel az orvosokat, így sokan nem is tudják hogyan kell csatlakozniuk a hálózathoz és miként kell használniuk az eszközöket.

A vészjósló és szinte kilátástalan helyzetet pedig még lehet fokozni: kiderült, hogy az Állami Egészségügyi Ellátóközpont (ÁEEK) segélyvonala elérhetetlen, így jobb híján az orvosok egymástól próbálnak információt szerezni.

Jól láthatóan ismét arról van szó, hogy Orbánék szokás szerint bármiféle előzetes egyeztetés nélkül, hirtelen bedobtak valamit, amit aztán erőből végig akarnak nyomni az érintetteken. Még akkor is, ha az már elindulása előtt is rendkívül problémás. Gratulálunk ennek a nagyszerű, megfontolt és körültekintő kormánynak!