Beérik a fideszes agymosás: Kömlőn migránsriogatással telt mindenszentek ünnepe

A kormány menekültellenes gyűlöletpropagandája következtében bohózatba illő eseménysorozat zajlott le a minap a Heves megye déli részén fekvő, nem egészen 2000 fős kistelepülésen. Aki azt gondolta, hogy az őcsényi történet egyszeri, kivételes eset volt, az tévedett.

A heol.hu cikke szerint egy meglehetősen „érdekes”, de leginkább elszomorító dolog történt Kömlőn. Arról van szó, hogy mindenszentek idején több jelzés érkezett a polgármesterhez, miszerint a lakosok illegális bevándorlókat véltek felfedezni a falu több pontján. Például a temetőben, ahová viszonylag sok ember érkezett, hogy halottak napja alkalmából megemlékezzen szeretteiről.

Ahogyan ilyenkor lenni szokott, a helyzet önmagát gerjesztette, a mindent eluraló pánik következtében elszaporodtak a migránsokról szóló telefonos bejelentések. Olyannyira, hogy végül a falu polgármesterének kellett intézkednie, aki a rendőrséget hívta segítségül, hogy tisztázzák a helyzetet. Hamarosan kiderült, vaklárma az egész, egyetlen migráns sem volt a faluban.

Hogyan fordulhatott elő mégis, hogy migránsokat vizionáltak a helyiek?

A válasz olyan egyszerű, akárcsak egy faék: a kömlőiek az esti órákban, sötétedéskor, vélhetően a rossz látási körülmények miatt azonosították bevándorlóként a település temetőjéhez érkezőket. Sőt, beszámolók szerint egy helyi embert is annak néztek.

A rémhír ráadásul olyan szinten és gyorsasággal terjedt a faluban, hogy sokan már azt is elhitték és terjesztették, hogy migránsok gyújtották fel a nem messze lángra kapott tarlót is.

A polgármester, Turó Tamás Facebookon igyekezett megnyugtatni a helyieket, amikor azt írta: „A mai nap folyamán számtalan jelzés érkezett az Önkormányzathoz, hogy az elmúlt napon idegen embereket, migránsokat véltek azonosítani a településen. Polgármester úr a mai nap nemcsak személyesen, de a rendőrséggel is együttműködve járt utána a híreszteléseknek. Mint kiderült, az információk nem teljesen voltak megalapozottak. Mindenki megnyugtatására közöljük, hogy a településen elterjedt információk nem valósak, így nincs ok aggodalomra.

Mint tudják, mindenszentek és halottak napja alkalmából sok idegen ember érkezik a temetőbe gyertyát gyújtani és megemlékezni. Ki autóval, ki pedig tömegközlekedéssel, gyalogosan. Polgármester úr a ma éjszaka megerősített polgárőrséggel járőrözik majd a településen, hogy valóban minden apró lehetőségét kizárjuk bárminemű problémának. Ennek ellenére kérjük, hogy ha bármi szokatlant tapasztalnak, hívják polgármester urat a következő telefonszámon: 06-30/829-35-57, egyéb súlyosabb esetben pedig az illetékes hatóságokat.”

Vagyis nincs semmi gond, minden félelem alaptalan volt, de azért a posztban mégis megjegyzik, ha baj lenne, hívják a polgármesteri forró drótot. Hát oké. Az esettel kapcsolatban a heol.hu azt írja, „valószínűleg a migrációról szóló hírekben látottak, hallottak válthatták ki e reakciókat.”

Nos, jól látható, „nagyszerűen” beért az évek óta kitartóan folytatott propaganda „gyümölcse”, ez nem is kétséges. Halkan tesszük csak fel a kérdést, hogy ha most ilyen felzúdulás és pánik támadt mindenszentek idején, akkor vajon mi várható jövő februárban farsangkor, a kampány finisében?