Ady Endre: "A magyar politika pár év óta teljesen belemerült a reakcióba s egészen a kiváltságosok osztályát szolgálja"

Ady Endre: "A magyar politika pár év óta teljesen belemerült a reakcióba s egészen a kiváltságosok osztályát szolgálja"

 A zseniális író és publicista, a korabeli Magyarország közállapotáról valló sorait idézzük.

Ady Endre 1902-ben, a Nagyváradi Napló István király országa című publicisztikájában a következő gondolatokat fogalmazta meg:

A magyar politika pár év óta teljesen belemerült a reakcióba s egészen a kiváltságosok osztályát szolgálja. A nép vándorol ki. Az adózás alatt nyög az egész ország.

Hogy napjaink adórendszere sem a szegényeket segíti, vagy éppenséggel csak a kiváltságos, különösen kedvező anyagi körülmények között élők számára hozott még több pénzt a konyhára? Tömeges elvándorlás az országból? Érdekes egybeesés a 120 évvel ezelőtti magyar világgal.

Az idézet folytatása is további párhuzamokat vonultat fel, hiszen az egész országot kitapétázó Soros-plakátok és a magyar emberek millióinak fejébe ültetett Soros-terv nem jelent egyebet, mint az antiszemitizmus burkolt szítását. Hogy ez - ha nem is ennyire direkt módon -, hasonlóképpen volt 1902-ben is.

Az antiszemitizmus szításával majdnem egy millió hasznos magyar embert iparkodnak elidegeníteni a magyar fajtától, míg a nemzetiségi politikánk gyávább, mint valaha.”

A közigazgatási rendszer csorbái, vagy éppen az oktatás hiányosságai szintén okozhattak bosszúságokat a korabeli magyar embereknek.

Közigazgatásunk, az állami életnek ez az esszenciája, mindene: példátlanul rossz. Szinte kevés reá az ázsiai jelző. Iskoláink nem tudnak embereket faragni, csak félembereket.”

Ady sorainak olvasása után azt is gondolhatjuk, hogy nincs új a nap alatt. István király országa 2022-ben megint rossz úton halad. A kérdés már csak az, hogy ki és mikor fogja visszafordítani.