Egyenlő munkáért egyenlő bért? - Brüsszelben tartottak nemzetközi konferenciát a témában

berunio.hu

A nemzetközi kezdeményezés konferenciáját hétfőn tartották az Európai Unió fővárosában. A Jobbik által életre hívott kezdeményezés apropóján szervezett találkozón a magyarországi képviselők mellett részt vettek észt, lett, lengyel, szlovák, román, horvát és bolgár képviselők, de nyugat-európai, például francia, illetve portugál szervezetek is képviseltették magukat az összejövetelen.

Róna Péter közgazdász már konkrét forrásteremtési ötleteket is felvetett a rendezvény egyik kerekasztal-beszélgetésén. A konferencián felhívták a figyelmet a nyugat-európai és a kelet-európai átlagbérek különbségeire, amely a nyugati munkavállalók számára is terhet jelent, hiszen az országukba vándorló „keletiek” letörik a fizetéseket. A konferencián azt is hangsúlyozták, hogy a bérunió már megvalósult az NDK és NSZK relációjában, ők lehetnek az ún. benchmark, azaz a példaként szolgáló, követendő minta. 

Az eseményen részt vett Vértesy László egyetemi docens, a Civitas Kutatóintézet vezérigazgatója, majd a Hír Tv Newsroom című műsorában beszélt a kezdeményezésről. A műsort itt tekintheti meg: