Sajnálkozásra kötelezték a Fideszt, mivel hazudozott

Sajnálkozásra kötelezték a Fideszt, mivel hazudozott
Fotó: zsurpubi.hu

A Fidesz pert vesztett a Helsinki Bizottsággal szemben egy 2015 májusi közleményével kapcsolatosan, hétfőn este pedig lehozták a sajnálkozó közleményüket.

"Hazug embert…" szokták mondani, ugye? A Fidesz sem menekülhet ezen örök igazság elől. Történt ugyanis, hogy még 2015 májusában a Fidesz egy közleményében azt írta, hogy ,,a nemzetközi spekuláns pénztőke politikai megrendeléseit teljesítő álcivil Helsinki Bizottság pofátlan módon a fekete-fehér adatokat is próbálja meghamisítani.” Ezzel együtt felszólították a Helsinki Bizottságot, hogy "fejezze be a hazudozást és legalább egy ilyen fontos és súlyos kérdésben na zsebeik Soros György pénzével való kitömésével legyenek elfoglalva".

 

De szerencsére ez a habzószájú fröcsögés (amit nyugaton kiröhögnének) nem maradt következmények nélkül. A Fővárosi Törvényszék szerint megsértette a Helsinki Bizottság jó hírneve védelméhez fűződő személyiségi jogát, ugyanis "a fenti közleményében valótlanul állította, hogy a felperes szervezet nemzetközi spekuláns pénztőke politikai megrendeléseit teljesíti tevékenysége során, és fekete-fehér adatokat is próbál meghamisítani, továbbá, hogy a hazánkba érkező menedékkérők számával, összetételével kapcsolatos adatokat is hamisított”. 

 

A legszánalmasabb az egészben, hogy a hétfőn kiadott sajnálkozó közlemény elején a Fidesz az egész, valótlan állításokat tartalmazó, előző közleményét idézte, amit a Magyar Helsinki Bizottság "piti dolognak” nevezett, hozzátéve, hogy nincsenek meglepve. Szerintük a Fidesznek "kellemetlen feketén-fehéren elismerni, hogy hazudtak a Helsinki Bizottságról".

 

A Helsinki Bizottság azt is írja Facebook-oldalán, hogy "a kormánypártnak több mint egy év, meg a végrehajtói fenyegetés kellett ahhoz, hogy eleget tegyen a jogerős ítéletnek, amely kimondta, hogy össze-vissza beszél (…) a végrehajtó folyamatosan emelkedő bírságolással arra ösztökélhette volna a pártot, hogy tegyen eleget az ítéletnek".