Gusztustalan: Az MVM a kormány kamuciviljeinek ad pénzt, életmentő dolgokra nem

Gusztustalan: Az MVM a kormány kamuciviljeinek ad pénzt, életmentő dolgokra nem

A CÖF-nek bármikor adnak pénzt hülyeségekre, a valóban komoly dolgok azonban jól láthatóan egyáltalán nem érdeklik a Magyar Villamos Műveket.

Hogy pontosan milyen indokkal utasították el a Kéményseprők Országos Szakszervezetének kezdeményezését, és hogy mi is ez az egész történet, arról megkérdeztük Vámos Csabát, a KOSZ elnökét. Alább olvasható a lapunknak küldött közleménye:

„Mint ismeretes, október végén, a kormánypártok támogatásával, újból elfogadta az Országgyűlés a belügyminiszter azon javaslatát, mely 2018. január 1-től megszünteti a családi házak esetében, a kötelező kéményseprő sormunkát és így mindenkinek a saját felelőssége lesz, hogy megrendeli e a kéményeinek az ellenőrzését, tisztítását, amely megrendelés, szintén nem lesz kötelező érvényű a jövőben. Természetesen, továbbra sem tudunk azonosulni ezzel a felettébb veszélyes és felelőtlen döntéssel, azzal a kormányzati gondolatmenettel pedig, miszerint nagykorú és felelősségteljes állampolgárok élnek az országban, szintén nem kívánunk vitatkozni de határozottan állítjuk, hogy megfelelő és hiteles információ hiányában, nem tudnak felelősségteljes döntést hozni a kémény tulajdonosok.

Fontosnak tartanánk, hogy úgynevezett prevenciós tájékoztató kiadványok terjesztésével, figyelemfelhívó hirdetések megjelentetésével tudjuk felhívni a társadalom minél szélesebb rétegeinek a figyelmét a kémény ellenőrzésekkel kapcsolatos jövőbeni változásokra, segítsük az információszerzést, s ami a legfontosabb, hogy a kémények helyes és megfelelő üzemeltetésére vonatkozó tanácsainkkal óvjuk és védjük a társadalom élet- és vagyonbiztonságát, különösen a fűtési szezonba.

Tekintettel arra, hogy anyagi lehetőségeink korlátozottak, örömmel értesültünk a különböző híradásokból miszerint az MVM Zrt., a társadalmi felelősségvállalás jegyében, az elmúlt időszakban, számos civil szervezetnek nyújtott kisebb-nagyobb támogatást, jó célok megvalósítása érdekében. Éppen ezért november elején benyújtottuk támogatási kérelmünket, melyben 50 millió forintban jelöltük meg a támogatás mértékét. Bár illúzióink nem voltak, a napokban kézhez kapott választ mégsem tudtuk mire vélni, hisz abban arra hivatkozva utasították el kérelmünket, hogy az, a cégcsoport „társadalmi felelősségvállalási politikájába nem illeszkedik bele.” Joggal merül fel az emberben, hogy valójában erről van e szó vagy netán mégiscsak igazak azok a „folyosói pletykák” miszerint az MVM kizárólag, kormányközeli civil szervezeteket hajlandó csak támogatni. Továbbá szintén joggal tesszük fel magunkban azt a kérdést, ha ez nem fér bele, akkor ugyan mi?

Természetesen ez nem szegi kedvünket és nem adjuk fel a küldetésünket és ahogy eddig, ezt követően is minden lehetőséget meg fogunk ragadni, hogy támogatáshoz juthassunk a jövőben, célunk megvalósítása érdekében. Ha kell, Sorostól fogunk pénzt kérni, hogy Simicskánál hirdessünk, bármennyire is fájjon ez egyeseknek. Nekünk az fájna, ha valaki ennek a felelőtlen döntésnek vagy éppen a megfelelő információ hiányának áldozatául esne a jövőben, amit nem engedhetünk meg és nem is fogunk!”