Erős és büszke: Rengetegen csak hulladékkal tudnak fűteni Magyarországon

Erős és büszke: Rengetegen csak hulladékkal tudnak fűteni Magyarországon

,,Hazánkban a települések több mint felén közepes vagy súlyos a lakossági fűtésből származó légszennyezés (…) míg korábban a lakosok nem fűtöttek hulladékkal, az elmúlt időszakban ez már szokásossá vált.” – írja a Magyar Idők, amiről ráadásul tudjuk, hogy milyen orbánista vonalat képvisel. Ennyivel teljesít manapság jobban Magyarország. Folyamatos a zuhanórepülés a balkáni színvonal alá. Mondhatnánk úgy is: ez már annyira súlyos, hogy még a Magyar Idők nemzeti-propagandalap is beszámolt róla.

Ismét döbbenetes eredményeket produkált a Fidesz-kormány: a WWF Magyarország felmérése alapján látszik, hogy a középületek harmada gyakorlatilag egyáltalán nincs szigetelve és az ajtók és az ablakok fele ,,közepes” vagy annál rosszabb állapotban van. Bár az önkormányzatok próbálnak helyzetükön javítani, az utóbbi időben a pályázatok 60%-a sikertelen volt. 

A legsúlyosabb helyzetben viszont maga a lakosság van, hiszen (főleg a legelmaradottabb régiókban) rengetegen fűtenek gumival, műanyagzacskókkal, szakadt ruhákkal és más szeméttel. Emiatt a fűtéssel járó légszennyezés mára hatalmas szintet ért el. Ami az egészben a legnagyobb probléma az az, hogy még maguk az önkormányzatok is (!) sokszor tűzifa helyett szemetet vagy lignitet osztanak a rászorulóknak. Az energiaszegénység a magyar települések több mint 80%-át érinti és több mint felénél közepes vagy igen súlyos probléma az emiatt kialakuló légszennyezettség.

Németh Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium államtitkára a Környezetbarát fatüzelés konferencián elmondta, hogy míg korábban a lakosok nem fűtöttek hulladékkal, az elmúlt időszakban ez már teljesen megszokott és bevett dologgá vált.

Ilyen lenne hát egy ,,erős és büszke” ország. A nagy büdös helyzet nem más, mint hogy Magyarország a balkáni állapotok egyik ,,mintapéldája” lehetne, ugyanis hihetetlen mennyiségű szegénység, kiszolgáltatottság és kilátástalanság uralja az országot. De ez nem kell, hogy így maradjon, 2018-ban van esélyünk változtatni. Tegyük meg!