A mások élete: civileket figyeltet meg Orbán?

Október végén Hidvégi Balázs, a Fidesz kommunikációs igazgatója beszélt arról, hogy „(...) konkrét bizonyítékok állnak rendelkezésre arról, hogy Brüsszel a Soros-hálózat fogságába került”. Később maga Orbán Viktor mondta a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában, hogy a nemzetbiztonsági szolgálatok közreműködésével (!) a nyilvánosság elé kell tárni a „Soros-hálózatot”.

Részlet A mások élete című filmből (Videa)

Természetesen a „nemzetbiztonsági szolgálatok közreműködésén” van a hangsúly, hiszen ez gyakorlatilag azt jelenti, pontosabban azt is jelentheti, hogy a Soros György neve által fémjelzett szervezeteket, alapítványokat megfigyelik, lehallgatják, ellenőrzik.

Ez pedig több mint aggályos. Csontos Csaba, a Nyílt Társadalom Alapítvány budapesti szóvivője kérdésünkre elmondta - Orbán korábbi kijelentésére reflektálva -, nem tartja lehetetlennek, hogy lehallgatják és megfigyelik őt, illetve munkatársait.

Mi pedig elgondolkodtunk, hogy milyen zavaró és méltatlan dolog lehet úgy dolgozni, hogy megfigyelik és lehallgatják az embert, de aztán rádöbbentünk, hogy ellenzéki újságírók vagyunk. Szóval ez nem (csak) a mások élete, hanem a miénk is…