Egy hatalommániás ismérvei: nézzük, mennyire illenek Orbánra a tünetek!

A hatalommánia függőség, méghozzá súlyos viselkedési függőség. Kényszeres ragaszkodás a hatalom megszerzéséhez, vagy a már megszerzett hatalom megtartásához. A hatalommániás ember nem önmaga ellen fordul, hanem mások ellen. Nem önmagát károsítja, hanem másokat. Melyek a hatalommániás ember tulajdonságai, és vajon Orbán mutatja-e a hatalommánia valós tüneteit?

Orban_a_Diktator_01_comicstyle_(1)

1. Ellenséget lát mindenhol

A Soros-terv nem létezik. Mirkóczki Ádám, a Jobbik országgyűlési képviselője és szóvivője feljelentést tett, melyet a rendőrség bűncselekmény hiányában elutasított. Ezzel szemben Orbán nem engedi el a téveszméjét a tanulmányait finanszírozó milliárdossal szemben. Ezt megelőzően a migránsok voltak az ellenség, azelőtt Gyurcsány, még korábban, ki tudja már… Orbán politikájának központi szereplője az éppen aktuális ellenség. Pipa.

2. Csak akkor érzi magát jól, ha félnek tőle

Ha valaki nem fél tőle, azzal nem tud mit kezdeni. Nem ismeri azt a szabadságot, amit az jelent, ha valaki nem fél. Éppen ezért az ilyen ember ellen borzasztó kirohanásai vannak. Nyilván ezért Vona az ő igazi ellensége. Aki nem fél és bátran szembenéz vele, azt megpróbálja tönkretenni, de minimum ellehetetleníteni. Jogszabályokkal, vagy éppen a jogszabályokkal szembemenve, édes mindegy neki. Pipa.

3. Általában hatalmaskodó, bántalmazó családból származik

Orbán nagyapja és apja is ilyen személyiség. Kiskorában mindkét felmenőjének erőszakosságát el kellett viselnie. A hatalommániás viselkedése egyfajta bosszúállás a gyerekkorban elszenvedett sérelmekért. Az iskolai és otthoni bántalmazások démonaival küzd, még több évtized elteltével is. Pipa.

4. Állandóan retteg, gyanakszik

A hatalommániás retteg, hogy elveszítheti a hatalmát, az egyetlen dolgot, ami számít neki. A hívei sincsenek feltétlen biztonságban, hiszen bármikor kieshetnek a pikszisből (lásd néhai Wermer András, Navracsics Tibor vagy épp Simicska Lajos). Elég egy minimális gyanú, hogy a feltétlennek hitt híve nem is annyira feltétlen - és repül. Pipa.

5. Sérült személyiség

Lelkiismeretlen, egocentrikus, gátlástalan, paranoiás, ugyanakkor van benne valamiféle messiástudat: önmagát minden defektje ellenére valamiféle megmentőnek, sőt, az egyetlen lehetséges megmentőnek gondolja. Pipa.

Elmondható tehát, hogy Orbán a hatalommánia klinikai tüneteinek mindegyikét mutatja. Egyetlen megoldás van: ha elvesszük tőle a hatalmat és olyan helyzetbe hozzuk, hogy többé ne árthasson senkinek ez a bosszú által vezérelt, paranoiás, gátlástalan, beteg ember.